Румен Радев КАТЕГОРИЧНО: Русия е СТРАТЕГИЧЕСКИ партньор на България!

България отблизо

Съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество между България и Русия.

Русия е стратегически партньор на страната ни в много области на икономиката, където има голям и неизползван потенциал за задълбочаване на двустранните отношения.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с  премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев, вчера на „Дондуков“ 2.

Българският държавен глава припомни, че по време на срещата му с президента на Руската федерация Владимир Путин, миналата година в Русия, беше възстановен и диалогът на най-високо ниво, въпреки някои различия по двустранни и международни въпроси. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

„Считам, че българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес“, подчерта Румен Радев.

България иска да запази своето място на газовата карта на Европа, независимо от транзита на руски газ през други страни, заяви още българският държавен глава. Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка държава. Защото ниската цена на природния газ, както и на електричеството за бита и промишлеността ще дадат силен тласък за ускорено развитие на нашата икономика.

Президентът открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

От своя страна руският премиер подчерта, че добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката.

По думите на руския премиер, от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки.

„С нашите усилия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително в диалог на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Дмитрий Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни тази година, на който да продължи диалогът за реализацията на проектите от общ интерес.

Обща бе позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален образователен център и у нас висше образование получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българския и руския народ, и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

В общи линии, президентът Радев каза онова, за което от доста време говорим в сайта  istinata.net, както го говори и целия български народ. За да развием ускорено икономиката си, за да създадем нови работни места, за да повишим осезателно доходите на всички категории граждани, ни трябва дружба с Русия, „както слънцето и въздуха за всяко живо същество“, по думите на един от великите синове на България Георги Димитров.

В това отношение следва не само да изпълняваме общи проекти от взаимен интерес. Трябва да направим нещо много повече. Да започнем постепенно коопериране на нашата и руската икономика, за да увеличим в максимална степен икономическата изгода, както за България, така и за Русия. Защото се убедихме, че икономическо коопериране със Запада е невъзможно. По простата причина, че те имат нужда от нас само като източник на евтини ресурси за своите икономики. И ако успеем да постигнем това, никак няма да е чудно, ако направим ново икономическо чудо. Този път на Балканите и в България.

Това, обаче, зависи не само от политиците, но и от обединените усилия на целия народ. И от твърдо отстояване на нашите национални интереси, което означава да скъсаме веднъж и завинеги с диктата на ЕС и САЩ и да започнем самостоятелно развитие в интерес на българските граждани. Това ще е трудно, но не и невъзможно. Защото нашата сестра Русия е готова да ни помага във всички области на икономиката, политиката и обществения живот.

Така че на работа, за да можем да реализираме мечтите на нашите възрожденци и на всички, които дадоха живота си за свободата на съвременна България.

 istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *