Румен Радев скочи срещу новия възродителен процес в България. Ето как попари мераците на ГЕРБ

България отблизо

Президентът Румен Радев отказа да излезе с указ, според който летище София да се преименува и да носи името на Желю Желев.

Това става ясно от годишния доклад на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места за 2018 г., публикуван на страницата на държавния глава.

Комисията единодушно е приела решение да не се подкрепи предложение от Инициативен комитет за отдаване на почит и увековечаване паметта на д-р Желю Желев, като на негово име се кръсти софийското летище.

Също така е отказано  преименуването на площад „Свети Александър Невски“, предложение, отново дадено от инициативен комитет. От Президентството са предложили на инициаторите  да се обърнат към компетентния орган, в случая Столичен общински съвет. Реда за именуването или преименуване на улици, площади и други обекти с общинско значение е регламентирано в Закон за местното самоуправление и местната администрация и не е в компетенциите на президента.

Решението за преименуване на връх Шипка следва да бъде предхождано от много широк обществен дебат, в който задължително следва да бъдат привлечени представители на различни институции, в т.ч. Министерство на образованието и науката и Министерство на културата, представители на научните среди, историци, езиковеди, интелектуалци и други, се казва в становището на комисията.

Дали от незнание, или нарочно, няколко инициативни комитета са се обърнали към президента да започне нов „възродителен процес“ и да преименува важни и исторически обекти в страната.

Това е уловка, тъй като летището е към Транспортното министерство, а за площада отговаря Столична община.   И дори да иска, Радев не би могъл да им смени имената. Освен това в предложението на неназованите комитети има и капан. Ако случайно президентът се хване на уж патриотичните им предложения, срещу него да се насочи негативната реакция на българския народ.

Ако организациите се прекланят пред Желю Желев, нямаше да оставят гроба му с години да стои с тръни и бурени, а щяха поне да го поддържат. Накрая се наложи държавата да поеме този разход. Тогава що за лицемерие е да искат да кръщават летище на него?

Площадът от сума ти години се казва така и смяната на името му би предизвикала много скандали и би обтегнала допълнително отношенията ни с Русия. Цяло чудо е, че някое комитетче не е поискало смяна на името на храм-паметника „Александър Невски“, или ако не може, да бъде взривен като мавзолея.

Колкото до връх Шипка, просто е кощунство!

Шипка е история.

Шипка е миналото и бъдещето.

Шипка е символ.

И за такива промени трябва да се пита народа.

А народът каза не в социалните мрежи.

Президентът също каза не.

Сега чакаме инициативните комитети да измислят друг капан. За балъци.

Но балъците свършиха, господа!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *