Румен Радев с тежки думи към управляващите: България пропада! Губим я!

България отблизо

Доверието на обществото в институциите е стигнало рекордно ниско ниво.

Никой вече не вярва в тях, нито в справедливостта.

Доверието  може да бъде възстановено само ако те отговорят на очакванията на хората за справедливост и показват ефективни резултати. А в момента резултатите са критично ниски.  Доверието е и необходимост  за осъществяване на промените, които гражданите твърде дълго  очакват да се случат в правосъдието, спазването на върховенството на закона и гаранцията за свободата на медиите.

Това заяви президентът  Румен Радев на среща  с докладчиците на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, с   Жолт Немет от ЕНП и Франк Швабе, който представлява  социалистите, демократите и зелените  в Асамблеята.

България стана едно доста неприветливо и несигурно място за живеене. Младите хора масово търсят реализация в чужбина, често под нивото на образованието им, защото тук няма никакви механизми, никакви програми, които да ги задържат. Липсват работни места, които да отговарят на потребностите им, заплатите са ниски, не могат да издържат семействата си и емигрират. България се обезкървява и обезлюдява.

Възрастните хора в България са поставени в изключително унизително положение, от години чакат  по-високи доходи и по-достоен живот, но това не се случва.

Няма ефективна борба с корупцията, а само декоративна и спорадична, няма независимо правораздаване и по-скоро хората не вярват в него. За да се върне доверието в институциите, това са  задължителни условия, подчерта  Радев.

На въпроса защо страната ни е на 111-то място по свобода на словото, президентът беше категоричен, че у нас няма законова рамка, която да обхваща дейността на медиите.  Много от тях се финансират непрозрачно и техните собственици, създават предпоставки за зависимости, автоцензура и изтласкване на професионализма от различни други интереси – партийни, корпоративни и най-вече финансови.

Затова българите не вярват и на медиите. А много често те са средство за отмъщение и саморазправа, а не за информация.

Българите са обезверени.

България пропада и бавно потъва в блатото на апатията и примирението.

България се обезлюдява.

България се обезверява.

Народът не вярва дори в електронното гласуване, защото е сигурен, че то ще бъде манипулирано. И никой не дава гаранции, че няма да бъде.

Нещата в страната ни трябва да се променят, категоричен е президентът.

В тези негови констатации много от хората съзряха лъч надежда, че Радев се кани да вземе нещата в свои ръце.

Веднага медии писнаха, че ще прави партия и ще сваля ГЕРБ.

Радев обаче просто очерта мрачната картина пред представителите на Асабмлеята, без да проявява политически претенции.

Въпреки това стана ясно, че няма да стои безучастен и да гледа пропадането на държавата.

Какво ще направи обаче, засега не е ясно.

От реакциите на повечето българи обаче стана видно, че те виждат в него единственият спасител, който може да изкара България от дъното!

Tagged

8 thoughts on “Румен Радев с тежки думи към управляващите: България пропада! Губим я!

  1. В Президента ни е събраната надеждата на народа ни. И всеки, незаслепен от политически пристрастия, вижда това. Защото Румен РАДЕВ доказа с всяко свое действие, че е ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

  2. ЗА ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ сме и за ПРЕЗИДЕНТСКА Република и да е……….РЪКОВОДЕНА от НЕГО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Е как може да допуснете , че тъмночервеният. пРезиденнт на шепа необразовани хора ще изкара България от къде?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *