РУМЕН РАДЕВ твърдо и категорично: Българският и руският народ са СВЪРЗАНИ ЗАВИНАГИ!

България отблизо

Вчера, по време на срещата с Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия, президентът Румен Радев заяви, че „българският и руският народ са свързани с дълбоки духовни и културни връзки“.

Единствен от всички досегашни български президенти в най-новата ни история, Румен Радев се осмели да произнесе на висок глас, че българите и русите са свързани завинаги, защото корените на нашата духовна и културна съдба отиват дълбоко в миналото.

„Голям принос за това, продължава президентът, имат Българската и Руската православна църква – още от делото на светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“.

Заедно с Руския Патриарх Кирил, на срещата с президента участва и Българския Патриарх Неофит, посочиха от пресслужбата на държавния глава.

„Убеден съм, че със своето дело, православните църкви на двете държави ще продължават да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“, заяви президентът Радев.

Българският държавен глава подчерта, че народът ни свято пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. и почита паметта на руските войни, загинали за нашето освобождение.

От своя страна Патриарх Кирил високо оцени ролята на българския държавен глава за опазване на историческата истина в България, относно Освободителната война от 1877 – 1878 г.

„Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България, заяви Руският Патриарх Кирил, е особена страница в историята на нашите народи. Затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура, завърши руският църковен глава.

Още със своите първи появи на политическата сцена, президентът Радев подчертаваше нееднократно, че запазването на спомените за великите дела и великите личности в българската история е дело от първостепенно значение и наш свещен дълг към поколенията българи, които са паднали жертва за да просъществува и до днес нашата родина.

Някои ще кажат, че президентът е говорил това просто, за да каже нещо. Но съвсем не е така. Всички знаем, че от 27 години върви един непрестанен процес на унищожаване на българското историческо, духовно и културно наследство, чиято цел е да ликвидира нашата държава и българския народ като политически и духовни реалии. Помним напъните да се обяви турското робство за „присъствие“. Напъните да ни убедят, че Русия не ни е освободила, а едва ли не, ни е поробила. Няма да забравим и усилията на разни, платени от чужбина „учени“ да заменят нашето Аз – Буки, кирилицата, с латинска азбука. И това е само една малка част от покушението над българското духовно и културно наследство.

Именно затова, и осъзнавайки огромната роля на българското духовно и културно наследство и на дълбоките ни връзки с нашата посестрима Русия, президентът Радев още с появата си на политическата сцена, обърна изключително внимание на две неща. На възкресяване на истината и запазване на истината за историческите спомени. Както и на запазване на истината за нашите дълбоки, братски и вековни връзки с руския народ и руската държава.

Сега, президентът Радев отива по-нататък. Защото само запазване на спомена и истината не са достатъчни. Трябва, както казва президентът, да продължим да развиваме нашето сътрудничество с Руската федерация във всички сфери на обществения живот. И трябва да продължим нашето духовно и културно сближаване с руския народ и руската държава.

И това трябва да го направим час по-скоро, защото то отговаря във висша степен на нашите национални интереси. Не само, понеже това ще позволи да развием в кратки срокове умиращата ни икономика. Но и защото всестранното сближаване с Руската федерация е най-важната и най-мощната гаранция за съхраняване суверенитета на България и запазване на нашата национална сигурност.

Защото в противен случай, Турция и западните държави, ще ни погълнат и унищожат и като държава, и като народ.

Защото и днес, както преди 140 години, единствено Русия е сигурен гарант и мощен стожер на нашата свобода. Последните 27 години ни убедиха по категоричен начин, че нямаме друг приятел и брат в целия свят, освен руския народ и руската държава.

Затова родолюбецът Румен Радев държи на връзките ни с Русия. И сме длъжни всячески да го подкрепяме в тези негови усилия.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “РУМЕН РАДЕВ твърдо и категорично: Българският и руският народ са СВЪРЗАНИ ЗАВИНАГИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *