Русия опъна ушите на Ердоган: Превръщането на „Света София“ в джамия е неприемливо!

България отблизо

Превръщането на храма „Света София“ в Истанбул от музей в джамия е „неприемливо“, обяви високопоставен официален представител на Руската православна църква, цитиран от „Ройтерс“.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

„Сега не можем да се върнем в Средновековието„, заяви митрополит Иларион, председател на отдела за международни църковни отношения към Московската патриаршия.

Живеем в многополюсен свят, живеем в свят с много вероизповедания и трябва да уважаваме чувствата на вярващите“, отбеляза той пред руската държавна телевизия, цитиран от Интерфакс.

Митрополитът добави, че Руската православна църква не разбира мотивите за превръщането на „Света София“ в джамия. Според него зад този ход стои вътрешната политика.

„Ние смятаме, че при настоящите условия този акт е неприемливо нарушаване на религиозните свободи„.

По-рано тази седмица турски съд изслуша случай за превръщането на „Света София“ в джамия и съобщи, че ще оповести решението по-късно този месец. Съдебният случай, внесен от неправителствена организация, оспорва законността на решение от 1934 г. за превръщането на „Света София“ от джамия в музей.

Предложението е критикувано от други религиозни и политически лидери.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкото правителство също призоваха Турция да запази сградата като музей, пише news.bg.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *