Русия отново ни изненада: Ето какво направи за нас!

Свят

Публичният холдинг „Еврохолд” може да участва в сделката за активите на ЧЕЗ в България заедно с компанията на Гинка Върбакова „Инерком” и да използва вече подписания от нея предварителен договор. Това пише днес чешкото издание „Лидове новини“, като се позовава на свои източници.

Безкрайната сага за това как ЧЕЗ ще продаде своя бизнес в България навлиза в следваща фаза, отбелязва „Лидове новини“. Чешкият енергиен гигант вече обяви, че нов купувач се интересува от българските му активи. Той е третият потенциален купувач след офертата на „Инерком” и индийската India Power. Сделката с „Инерком” обаче не бе одобрена от българския регулатор и компанията подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС), но съдът все още не е излязъл с решение.

Според три независими източника на „Лидове новини“ в Прага и София, този нов трети кандидат ще е българската финансова група „Еврохолд”. Пред Economic.bg от ЧЕЗ не потвърдиха и не изключиха тази възможност. „Имаме споразумения за конфиденциалност с всички, които се интересуват от нашите български активи, така че не можем да коментираме конкретни подробности на този етап. Само след получаване на обвързващите оферти ще бъде ясно как ще продължи да се развива процесът по продажбата”, отговориха от чешкото дружество.

Един от основните въпроси е от къде и от кого „Еврохолд” биха могли да получат пари за сделката. Първоначалният участник – „Инерком”, предложи 355 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ. Въпреки това компанията е малко известна и съмненията за финансиране на сделката предизвикаха много смут и малко политическо напрежение в България, пише „Лидове новини“.

Сега ЧЕЗ трябва да предотврати спекулациите за произхода на финансите на новия кандидат. Групата „Еврохолд” е по-утвърдена на българския пазар от „Инерком”. Тя обаче няма опит в областта на енергетиката и се занимава със застраховане, финансови услуги, лизинг и продажби на автомобили. Акциите й се търгуват на Българската фондова борса.
В България обаче има много спекулации кой ще бъде истинският финансист на скъпата сделка от няколкостотин милиона евро. Най-често се чува името на руската „Външно търговска банка“/ВТБ/, която има представителство в София, управлявано от бившия финансов министър Милен Велчев.

Финансовият „вятър от Изтока“ ще е от голяма полза за икономиката на България. Защото ще ни даде възможност да излезем на големия руски пазар, въпреки забраните на Запада.  ВТБ е втората по големина банка в Русия и се ръководи от Андрей Костин, който, според слуховете, е тясно свързан с Кремъл. Именно руската държавна Външно търговска банка/ВТБ/ беше спрягана и като източник на финансиране на дружеството на Гинка Върбакова „Инерком”.

От ЧЕЗ не са отговорили на въпросите на „Лидове новини“ за евентуално финансиране от руската банка. Говорителят на „Еврохолд” Милена Стоянова каза, че не знае за сътрудничество с „ВТБ”. „Ние не коментираме такива твърдения, още повече, когато се отнасят до трети страни”, заяви тя. Представителите на „ВТБ” не отговориха на изпратените от „Лидове новини“ въпроси.

В каква посока ще тръгне продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ все още не е съвсем ясно. Договорът на „Инерком” все пак е в играта. Договорът с ЧЕЗ, подписан от нея в началото на 2018 г., бе стопиран по две причини: „Инерком” не получи необходимото финансиране, а българският регулатор не позволи сделката. Дружеството обжалва решението във ВАС като през май трябва да стане ясно какво ще е решението.

Така „Инерком” изостана в преговорите, и ЧЕЗ се обърна към друг кандидат, който участваше с оферта India Power и бе класиран на второ място. Все още не е ясно каква ще е офертата на индийците и дали тя ще е над 355 млн. евро, предложени от „Инерком”. Два източника на „Лидове новини“, близки до преговорите в София, коментират, че едва ли индийците ще дадат такава голяма сума.
Следователно, единственият купувач на най-голямото българско електроразпределително дружество остава руската държавна Външно търговска банка. И, разбира се, Руската федерация. Така, постепенно, Русия и Владимир Путин освобождават България от влиянието на САЩ и Запада. Нашите руски братя отново ще ни освободят, защото знаят, че 85% от българите обичат Русия. И знаят, че в момента България е окупирана от Запада, и без помощта на Русия, ще загине в неговата задушаваща прегръдка.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *