Санкциите срещу Венецуела, удрят по…САЩ! Ще нахлуят ли с военна сила?! Ето фактите!

Свят

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е дал заповед, незабавно да бъде преместен офисът на огромната венецуелска нефтена компания PDVSA, както и на нейните дъщерни фирми, от Лисабон в Москва.

Това обяви вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес, след проведени преговори с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава Интерфакс, цитиран от руската „Национална служба за новости“.

Членът на Комитета по енергийна стратегия към руската Търговско-промишлена палата Рустам Танкаев коментира това решение на венецуелските власти. Пазарният експерт заяви, че явно Венецуела е престанала да вижда в Съединените щати своя главен пазар за продажба на нефт и нефтопродукти. Танкаев заявява още, че такава стратегия на Каракас му се вижда напълно разумна предвид засилващия се санкционен натиск на Вашингтон по отношение на латиноамериканската страна.

Експертът пояснява, че причината за това решение на Николас Мадуро се крие във факта, че американският пазар вече не е приоритет за нефтената и  газовата промишленост на Венецуела.

„Преди, Венецуела смяташе Съединените щати за свой главен пазар, на който да продават нефт и природен газ. Но в САЩ настъпиха времена, когато политиката победи икономиката. А като се вземе предвид плътното взаимодействие на Каракас и Москва в нефтената и газовата промишленост, преместването в Русия на щаб квартирата на най-мощната венецуелска фирма от този отрасъл, е напълно логично. Не мисля, че това ще е завинаги, но за периода на смутното време, това е напълно разумно решение“, заяви Рустам Танкаев.

Руският пазарен експерт допълни още, че САЩ и досега са много заинтересувани от покупката на венецуелски нефт.

„Венецуелският нефт е много евтин, а в САЩ добивът на шистов нефт струна много скъпо. Без да говорим, че този добив съсипва и околната среда. Ето защо за Вашингтон е изгодно да смесва значително количество от евтиния венецуелски нефт със скъпият шистов нефт, който те произвеждат. Така цената на бензина и дизеловото гориво на вътрешния пазар на САЩ остава сравнително низка. А в противен случай цената ще скочи до небесата“, отбелязва Танкаев.

Поради тази причина, сега се очакват тежки времена първо за американските производители на шистов нефт и газ, понеже тяхното производство е много скъпо, а количеството е недостатъчно, за да покрие нуждите на вътрешния пазар. И второ, тежките времена няма да отминат и обикновените американци, по-голямата част от които се придвижват с личните си автомобили до работното място. Да не говорим вече за фирмите, които произвеждат и доставят стоките си с помощта на бензина и дизеловото гориво.

Цените ще се увеличават, а наличните в Щатите количества венецуелски нефт ще намаляват бързо. И когато след няколко месеца привършат, със сигурност ще има голям скок на цените на тези толкова нужни за промишлеността и бита горива. Затова на Вашингтон не остава никаква друга възможност, освен да приключват по-бързо венецуелската авантюра, защото в противен случай нещата могат да излязат извън контрол, обобщава руският експерт.

Редактор Виктор Самуилов, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *