САЩ и Евросъюза НА НОЖ, заради Русия! Вижте какво направиха!

Свят

Посланиците на САЩ в Германия, Дания и при Европейския съюз – Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондлънд  призоваха Германия и партньорите на ФРГ, да спрат Северен поток 2.

Съответният призив дипломатите отправиха в статия за Deutsche Welle, цитирана от TACC.

Според дипломатите усилването на руското влияние е риск за Запада и Европа като цяло.

Само че за Германия и страните от Евросъюза това означава да се прострелят сами в краката. Защото ще трябва да купуват космически скъпия сгъстен американски шистов газ. Който при това е и с много по-ниско качество. Но когато Господ иска да накаже някого най-напред му взема ума.

Според Вашингтон, „Северен поток 2“ е не просто доставка на руски газ. През Балтийско море, властта и влиянието на Русия ще стигнат до Европа, се твърди в статията. Американските дипломати подчертават още, че газопроводът ще постави под заплаха суверенитета и стабилността на Украйна.

Американските посланици изтъкват още, че проектът „Северен поток-2“ ще направи Европа още по-уязвима „за руския шантаж в енергийната област“.

Дания още не е дала разрешение на преминаването на тръбата през нейни териториални води, напомнят руски медии.

По-рано най-тиражираният германския вестник – Die Sueddeutsche Zeitung съобщи, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“. И ще настоява той да бъде спрян.

На 8 февруари страните от ЕС предстои да гласуват изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (т.нар. Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.

Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.

„Европейската комисия изразява безпокойство по повод на строителството на газопровода „Северен поток 2“ и смята за необходимо да се затегне законодателството и да се изравнят правата на наземните и подводни газопроводи“, заяви на брифинг зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

„Нашата цел е да създадем правила, които ще изравнят правата на наземните и подводните газопроводи. В момента сме в ситуация, в която не виждаме никакви препятствия да постигнем такова решение“, казва още Шефчович.

По неговите думи процесът на затягане на газовите директиви на Евросъюза може да се придвижи още този месец.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *