СЕМ ни погва яко и в интернет! Няма да повярвате какво ще гледат под лупа!

България отблизо

Законът за радиото и телевизията е много  тясна дреха, контролираме всичко, но въпреки това се появяват новини, които стресират българите и са извън правилата.

В момента има една свръхрегулация при радиото и телевизията, а  това, което се пуска в онлайн пространството  си излиза  изцяло извън регулация.

Става така, че  опасните явления в българската журналистика  минават точно оттам. Това заяви  председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Кои са опасните явления не знаем, обаче наследничката на Георги Лозанов открито поиска в  ефира на bTV СЕМ да получи правомощия да контролира българските новинарски сайтове.

И побърза да се застрахова. „Не става въпрос за цензура! Ние не упражняваме цензура нито върху радиото, нито върху телевизиите. Ще има регулация”, подчерта Владимирова.

А какво значи регулация, питаме се ние? Каква е тънката разлика между регулиране и забрана? Като няма цензура, защо се глобяват медии? И то солидно, ако са изрекли една дума накриво?

Според Владимирова новините в интернет се приемали  като фастфууд,  бързи и лесно смилаеми,  което било особено тревожно. И всички им вярвали.

Още по-страшно било, че под тях читателите коментирали, като често използвали езика на омразата. Обиждали, пишели нецензурни думи и замърсявали медийното пространство.

От една страна от СЕМ са прави. Има група тролове, които дебнат всяка статия в големите сайтове и пишат едни и същи копи-пейст постове, които целят да оронят престижа на определени политически формации и личности в държавата. Насажда се омраза към партии, към хора, към определени етноси, отправят се закани, призовава се за саморазправа.

Това много лесно да се регулира от самите издатели, като сложат спирачка върху цинизмите и анонимните изцепки на група истерясали или платени писачи.

От друга страна обаче, може да се стигне до обратен ефект. За да нямат главоболия, медиите просто могат да забранят коментарите под статиите. А точно там може да се чуе гласа на българския народ, да се види мнението му по една или друга тема. Има много точни коментари, има умни българи, които анализират статиите, дават предложения, разобличават фалша, поощряват автора, ако е написал нещо добро, критикуват го с цифри и факти, ако е предложил поредното платено четиво, разказват за собствените си преживелици и опит по поставената тема и напипват много точно оголения нерв на проблема.

Сега от СЕМ хвърлили око точно на гласа на народа. Няма коментари – няма проблем.

А свободата на словото?

Свободата да кажеш мнението си?

На кого му пука, че нашата свобода е на 111-то място в света!

Българинът иска думата!

Не му я отнемайте.

Засега той изпуска парата в интернет.

Ако му забранят това, ще започне да го прави някъде другаде.

Контрол на простотиите – да, но цензура?

Не рискувайте!

Стоите върху буре с барут!

А фитилът вече е много къс!

Станислава Славова , istinata.net

Tagged

2 thoughts on “СЕМ ни погва яко и в интернет! Няма да повярвате какво ще гледат под лупа!

  1. СЕМ Е ФАШИСКА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО НАРУШАВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ТРАЙНО В БЪЛГАРИЯ НАВЛИЗАТ КОЛОНИЗАЦИЯ И БЕЗПРАВИЕТО САМО АМЕРИКАНСКИТЕ ЛАКЕЙ ИМАТ ПРАВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *