Сергей Лавров счупи САЩ: Майка ме е учила, че е неприлично да се четат чужди писма!

Свят

„Мен майка ми ме е учила, че е неприлично да се четат чужди писма“, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от работата на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават световните агенции.

Изказването му беше по повод призивите на демократите в САЩ, да бъдат публикувани стенограмите от разговорите между Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Има традиции, има неписани норми, включително дипломатически, които предполагат определено ниво на поверителност, а то изисква координация на тези въпроси. Има дипломатическа практика.

Всъщност, продължи Сергей Лавров, публично обсъждане на разговорите между Путин и Тръмп не е необходимо. Защото, в крайна сметка са важни резултатите от разговорите, а не самото провеждане на такива разговори.

По въпроса за неиздаването на американски визи на част от руската делегация за участие в Общото събрание на ООН руският външен министър коментира: „Не се съмнявам, че президентът Тръмп и държавният секретар Помпео нямат нищо общо с този въпрос. Това го потвърди лично Майк Помпео.

„Но ако това е така, възниква въпросът: как се вземат решения, които са пряко свързани с изпълнението на задълженията на Вашингтон за осигуряване на нормалното функциониране на централата на ООН”,  каза Лавров.

„Всеки ден, почти всеки час, има нови санкции и обвинения към Русия за все нови смъртни грехове. Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на Конгреса заяви, че зад инцидента, който сега се разпалва около телефонния разговор между президентите Тръмп и Зеленски, се крие Русия, че тя го е предизвикала.

Е, параноята според мен е очевидна за всички. Но когато сериозни политици, а след тях медиите, които твърдят, че са сериозни, разпространяват всичко това по целия свят, длъжностно лице, което трябва да отговори на молба за виза, ще си помисли: „О, хайде! По-добре по някакъв начин да го играя безопасно”, каза Лавров, цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *