Скандал в парламента! ГЕРБ отсякоха: Пенсия 300 лева? Това е алчност и популизъм!

България отблизо
Предложенията на депутатите от БСП и ДПС минималната пенсия да стане 300 лв. от 1 юли доведе до поредните скандали в пленарна зала при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. То бе отхвърлено от мнозинството.

През 2016 г. патриотите поднесоха същата оферта, но и тогава предложението не мина. Така от 1 юли догодина минималната пенсия ще стане 219,43 лв.

 

Социалистът Георги Гьоков припомни от парламентарната трибуна, че още през 2016 г. БСП е гласувала „за“ предложението на патриотите за вдигане на минималната пенсия на 300 лв. и ги прикани да подкрепят сегашното предложение. „Или говорете истината, или мълчете. Защо да не подкрепите предложението? Може би, защото сте притиснати от голямата коалиция, която ви заплашва, че ще счупите правителството, а на вас не ви се иска да изпускате властта“, обърна се Гьоков към патриотите.

 

„Естествено, че това, което казвате, е манипулация. Истината е, че при гласуването през 2016 г. в чл. 1, което е рамката на бюджета и от което зависи вдигането на пенсиите, вие дадохте 4 гласа. Следващите 20 гласа, които дадохте, нищо не промениха“, каза в първото си изказване, след като се върна в парламента Валери Симеонов. И обясни, че преди гласуването е имал среща с Корнелия Нинова, Румен Гечев и още няколко депутата от БСП, който са им обещали подкрепа. „Изиграхте водевил и театър, което правите и сега. Крайно време е да спрете да спекулирате“, каза Симеонов. И продължи: „Когато сте в коалиция няма как да не се съобразявате с по-големия партньор“. Припомни, че благодарение на патриотите минималната пенсия се е вдигнала на 200 лв.

 

Добре, че бяха „Обединените патриоти“ или оп, че нямаме втора протурска партия в парламента, отвърна Симеонов и продължи: „оп и ДОСТ ги няма, оп и ДПС е на четвърто място“.

Аталай пък веднага му отвърна, че патриотите са трета политическа сила. А само преди една седмица и оп – седнахте на това място, каза още депутатът от ДПС. И не става дума за турци или българи, а за всички стари хора, които са работили с години за българската икономика, а сега мизерстват.

 

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък попита защо, когато БСП са управлявали не са вдигнали пенсиите и ги обвини, че са царе на фалитите, популизма и дефицита.

Междувременно пенсионери обградиха парламента и се вдигнаха на протест за по-достойно съществуване и против мизерията.

Tagged

3 thoughts on “Скандал в парламента! ГЕРБ отсякоха: Пенсия 300 лева? Това е алчност и популизъм!

  1. Обещание къща не разваля…А който вярва на голи обещания може и без къща да остане…

  2. „Играта“ с пенсиите и осигуровките е по- сложна. Примерно доминиращата част от работещите са осигурени за 4 часов р.д. с мълчаливото съгласие на държавните институции, а „върховите постижения“ са максималният осигурителен праг-13 пъти нагоре! Тъка пенсионираните политици само за 5-8 години си осигуряват щастливи старини-пенсия 1200 лв. Да не си помисляме как се инвестира от пенсионните фондове-хотели и резиденции….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *