Случи се: Вече ще купуваме газ от Турция! И ще зависим от нея!

България отблизо

Мощната руска компания „Газпром“ е изпратила официално писмо до правителството на Борисов, че до януари 2020 г. доставките на природен газ по Трансбалканския газопровод през Украйна, ще бъдат прекратени. 

Това съобщи уважаваната руска информационна агенция РИА Новости. Информацията е потвърдена и от енергийния министър Теменужка Петкова.

Какво означава това за нас? 

Ами означава, че спира транзита на природен газ за Турция през България. Досега ние получавахме природен газ по Трансбалканския газопровод директно от Русия, като по този маршрут транзитна страна беше и Украйна. След майдана в Киев през 2014 г., Руската федерация обяви, че започва строеж на газопровода Южен поток, който трябваше да заобиколи Украйна, защото страната стана рисков транзитьор. И да мине през България, за да пренася огромното количество от 63 милиарда кубически метра природен газ за Централна и Южна Европа. По този начин, България ставаше главен доставчик на руския газ за Европа. И съответно Брюксел трябваше да се съобразява с нас. А не както сега, ние да изпълняваме заповедите на ЕС.

Нещо повече. Ние щяхме да продаваме на Турция и газ и ток. И нямаше да зависим от нея. Щяхме да получаваме по един милиард лева на година от транзитните такси. И което е по-важно, щяхме да ползваме евтин природен газ. А и ако Борисов бе дал зелена светлина на Русия да построи АЕЦ „Белене“, щяхме да имаме и евтин ток. И това съчетание на евтина енергия от природен газ и електрически ток, щеше да даде на страната ни мощен тласък за ускорено развитие на икономиката. Което щеше да даде възможност да се увеличат заплати и пенсии. И България постепенно да се върне към нормалния и достоен начин на живот за всички граждани.

Обаче Борисов спря тези изключително изгодни, от икономическа гледна точка, енергийни проекти. И се хвалеше в американското посолство, че той бил спрял „руските“ енергийни проекти. А истината е, че те бяха изгодни за Русия, но два пъти повече бяха изгодни за България.

Точно затова Дмитрий Медведев ни каза индиректно, когато дойде преди няколко дни в България, да спрем да се оплакваме, че сме бедни, защото има алтернатива. И то много добра за нас. Само трябва да се  махнем от Евросъюза, да се присъединим към Евразийския съюз и да излезем на огромните пазари на Русия и Китай. Защото сега, Брюксел не ни пуска нито на своите, нито на чуждите пазари. И страната ни стана най-бедната и най-бързо изчезващата нация в света.

Само трябва да дадем доверието си на тази партия, която е за напускане на ЕС. Нищо друго не може да ни спаси.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Случи се: Вече ще купуваме газ от Турция! И ще зависим от нея!

  1. Борисов е национален предател и трябва да бъде съден, защото не защитава интересите на България а на чужди държави. Съд за такива и разстрел.

  2. Вече сме щели да зависим от Турция!!! Ми че ние последните няколко века все зависим от други държави. Толкова сме свикнали да викаме за тоя и оня че забравихме да викаме за България. Все сме в агитката, кой за Путин, кой за Тръмп-За България ред няма ли да дойде бе ПАТРеОТИ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *