СТРАШНА болест ПОРАЗЯВА Запада! ЦИТАДЕЛИТЕ се СРУТВАТ! Ето НЕВЕРОЯТНИТЕ факти!

Свят

Преди няколко дни, агенция Ройтерс съобщи, че министърът на финансите в сянка, от партията на лейбъристите, Джон Макдонъл заяви в прав текст: „Във Великобритания трябва да се събори неизлечимо болната капиталистическа система и да се изгради социалистическо общество“.

А в цитаделата на глобализма САЩ, най-смайващото на последните президентски избори, бе главоломния възход на социалиста Бърни Сандърс, който за малко не стана президент на Америка.

Тези факти очертават една зловеща за западните глобалисти тенденция. Все по-бързо и все по-неумолимо капитализмът ражда своя антипод. И то не къде да е, а точно в страните на така наречените „неограничени възможности“. В цитаделите, в крепостите на капитализма.

И антиподът вече не е някаква класа или прослойка. Антиподи са почти целите народи. По простата причина, че „системата“ концентрира все по-големи богатства, в ръцете на все по-малко хора.

В САЩ обществото непрекъснато говори за единия процент олигарси и 99-те процента, които все по-бързо обедняват. В Британия е същото. Хората поискаха Брекзит, за да се отърват от олигархичния капитализъм на ЕС.

А външните проявления на този процес започват да плашат дори свръхбогатите. Най-фрапиращият пример е, че в САЩ, на изборите за президент, на които бе избран Доналд Тръмп, неговият опонент, социалистът Бърни Сандърс едва не го детронира.

Само появата на Сандърс пред множеството избиратели в различните щати, критиката му на провалената капиталистическа система и заявката му за общество на социалната справедливост и благоденствие, взривяваха хората в уж най-богатата капиталистическа страна на света.

И поразяващото бе, че популярността му толкова бързо нарасна, та явно се е наложило  политическо и изборно инженерство, за да спрат невероятния възход на социалиста Бърни Сандърс.

Дори сега действащият президент Доналд Тръмп бе принуден да признае, че изборите в САЩ не са били честни. И то не за друго, а понеже и по отношение на самия него, бяха приложени същите методи на охулване, окалване, демонизиране и заплахи със съд, импийчмънт и каквото още се сетите, с една цел – президент да стане вярната на глобалния либерализъм Хилари Клинтън.

Само че Хилари не стана президент. Понеже, колкото и да е чудно, дори хората в САЩ ненавиждат глобализма. Разбира се, сега Тръмп играе по  свирката на глобалистите, а може и да е бил тяхно подставено лице – кой знае?

Но за нас това не е важно. Важно е огромното желание, на уж най-богатия народ в света, да се раздели с капитализма. И да построи социализъм.

Още по-зловещ е случаят с другата голяма капиталистическа икономика – Великобритания. Там, както отбелязахме в началото, агенция Ройтерс съобщи, че министърът на финансите в сянка, от партията на лейбъристите, Джон Макдонъл заяви в прав текст:  „Във Великобритания трябва да се събори капитализма и да се изгради социалистическо общество“.

Без да се свени или плаши, той обеща масова национализация, мащабна реформа на банковата система, която предвижда рязко съкращаване броя на банките. Както и много по-високи социални разходи.

В интервю за Ройтерс, Джон Макдонъл заяви, че капитализмът вече е изчерпан, неизлечимо болен и не може да даде нищо повече на обществото. А социализмът, според него, е еволюция, по-нататъшно развитие на обществото към онова равенство, демокрация и справедливост, каквито хората искат и заслужават.

Макдонъл добави още, че социалното недоволство във Великобритания, което подхрани шокиращото решение за излизане от ЕС, е много по дълбоко. Понеже избирателите се чувстват изоставени от многото десетилетия на необуздан капитализъм. И, на всичко отгоре, те са изключителните потърпевши, от продължаващото десетки години орязване на публичните разходи.

Ето защо, според него, те ще се обединят зад призивите на лейбъристите за събаряне на капитализма и построяване на социалистическо общество.

И няма да е за чудене, ако в един прекрасен момент, прозренията на големия философ Карл Маркс се сбъднат. Тогава Източноевропейските държави няма повече да ги дамгосват като „бивши комунистически страни“. Защото ние вече бяхме направили това, което Западът се кани да направи след нас.

В този смисъл, много актуални и разбираеми стават думите на руския президент Владимир Путин, че „крахът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век“.

Защото в Съветския съюз бяха вперени очите на народите от Западна Европа, САЩ и целия свят. А сега са вперени в Русия. Защото Русия и руският народ, въпреки че сега са в капиталистическа държава, са олицетворение на свободата, братството, равенството и справедливостта, към които се стреми цялото човечество.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *