Съюзниците на САЩ бягат един по един! Белият дом в паника!

Свят

Русия и Саудитска Арабия пристъпиха към конкретно обсъждане на условията за влизане в сила на договора за продажба на руския зенитно-ракетен комплекс без аналог в света С-400 „Триумф“.

Договорът е подписан още през 2017 година. Но тогава това изглеждаше като демонстрация на саудитите, които явно искаха да покажат своята независимост от САЩ. Това беше още по времето, когато американският президент Доналд Тръмп, току-що бе дошъл на власт и доста нервно притисна Саудитското кралство с коляно към пода. Дори принуди саудитите да се закълнат, че ще сключат някакъв ненужен  договор за закупуване на оръжие от Съединените щати, чиято обща сума бе 110 милиарда долара. А това бе съвършено излишно за, и без това, прекрасно въоръжената армия на Саудитска Арабия.

Търсейки независимост от Вашингтон, кралят на Саудитска Арабия реши още през 2017 г. да плати на Русия 2 милиарда долара, за да закупи четири дивизиона С-400 „Триумф“. И това стана въпреки, че САЩ се опитаха да умилостивят  Саудитите като си затвориха очите за въпиющите нарушения на правата на човека в кралството, за убийството и разчленяването на опозиционния журналист Джамал Хашогджи направо в саудитското посолство в Турция и т.н.

Доналд Тръмп дори обеща на саудитите закрила от своеволията на Иран. Но…и това не помогна. Официалният представител на руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Мария Воробьова заяви, цитирана от РИА Новости, че Русия и Саудитска Арабия обсъждат конкретните условия по продажбата на четири дивизиона С-400 „Триумф“ на Рияд.

Това, разбира се, е стъпка, която все още е доста далеч от финализиране на продажбата. А и междувременно, всичко може да се случи. Но те вече обсъждат условията! А това е стъпка към възобновяване на сделката. И към нейната реанимация! 

Но това не е всичко. Отдавна, и друг верен съюзник на САЩ, се стреми да закупи руските противоракетни комплекси С-400 „Триумф“, които нямат аналог в целия свят. Някога верният и лоялен американски съюзник Турция, вече започна да дава заден ход. И да изказва открито своите предпочитания към руските противоракетни комплекси С-400, а не към американските „Пейтриът“.

А това още повече отдалечава едновремешните съюзници на Вашингтон, от мъртвата хватка на американското оръжие. И прави държавите по света все по-свободни. Дори и тези, които досега бяха твърдо обвързани със САЩ.

Е, как да не изпиташ гняв, а??

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *