Турция променя български закон! Борисов козирува!

България отблизо

Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и ги нарушаваше. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени.“ Това заяви външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч, цитирана от Офнюз.бг

Изявлението му е повече от скандално, защото е груба и недопустима намеса на чужда държава във вътрешните дела на България. При това направено изключително провокативно. Това е изключително тежък удар срещу българското правителство, което е действало под чужд натиск, ако това, което казва Чавушоглу, е вярно, пише http://epicenter.bg. 

По повод скандалните разкрития председателят на БСП Корнелия Нинова свиква утре извънредна пресконференция.

В речта си Чавушоглу посочи, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той отново се свързал със София. Но с кого – не уточни. В словото си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза, че Анкара „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това един от приоритетите на външната политика на страната“.

Днес депутатите в българския парламент окончателно приеха последните промени в Закона за вероизповеданията и разсрочиха натрупаните до края на 2018 г. задължения на всички вероизповедания с 10 години.

Финансиране и от чужбина могат да получават вероизповеданията, които имат и държавна субсидия. Те няма да са задължени да декларират даренията си пред държавата. Тези промени в Закона за вероизповеданията подкрепиха депутатите на ГЕРБ и на ДПС по време на окончателното обсъждане на промените в Закона. Те отхвърлиха ограничителните текстове на ”Обединени патриоти”, информира БНР.

Решението да се оставят и даренията от чужбина предизвика напрежение в пленарната зала, прекъсване на заседанието и извънреден председателски съвет. Не приеха предложението на ОП за спиране на чуждите дарения за вероизповеданията

Спорната поправка, която позволяваше задълженията на Главното мюфтийство към държавата да бъдат разсрочени за 10 години бе окончателно приета.

На практика обаче тази промяна е в полза само на Главното мюфтийство, тъй като другите религии почти нямат данъчни задължения, а неговите възлизат на малко над 8 млн. лв. На първо четене, по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС, законът предвиждаше цялостното опрощаване на дълговете, но след остра реакция от страна на обществото, те се отказаха от този вариант.

Според управляващите причината за отсрочката е, че мюфтийството трябва да започне да се ползва от възможността да получава държавни субсидии в размер до 15 млн. лв. на година възможно най-скоро, което не можеше да стане реалност при наличието на задълженията. Това е с цел да предотврати нуждата от финансиране от страна на турския Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в южната ни съседка). В началото на месеца главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик потвърди пред bTV, че от 5 години насам мюфтийството получава по 2 млн. лв. годишно от Дианета.

Според новите промени вероизповеданията могат да поискат отсрочка до 10 г. за погасяване на задълженията си, в това число данъци, задължителни осигуровки и други публични задължения. През това време все пак ще дължат основния лихвен процент.

Първият дипломат на Турция подчерта, че отношенията с България следва да бъдат доразвити, особено в областта на правото и именно в тази посока те се засилват. Освен за социалната сигурност на сънародниците си в чужбина и тези с турско гражданство, Турция „подписва всякакви споразумения и прави всичко възможно, за да не стават тези хора жертви“.

„Ние имаме предвид всички измерения на съседските отношения между България и Турция и винаги се стремим те да са в интерес и на двете страни. Знаем и потребностите на братята ни от България, които живеят тук, например гражданството. България разрешава двойното гражданство, вие пристигате и живеете тук, но срещате и проблеми поради липсата на турско гражданство. И ние не сме безразлични към този проблем“, каза Чавушоглу три дни преди местните избори в страната му.

Като отговор от българска страна, министърът на външните работи Екатерина Захариева е наредила посланика на Турция у нас да бъде извикан за разговор. Това научи БНТ от дипломатически източник.

Повод за реакцията са изявления на турския външен министър в родината му и проведен по негово искане телефонен разговор с министър Захариева, в който Мевлют Чавушоглу е изразил притеснения, че поправките в Закона за вероизповеданията са насочени против мюсюлманската общност.

В свое изявление българското Министерство на външните работи подчертава, че България не може да приеме намеса на чужда държава в законодателния си процес, и че изказванията на министър Чавушоглу, няколко дни преди местните избори в Турция, в които той намеси името на България, не е от полза за никого. От ВМРО ще поискат изслушване в парламента на външния министър по тази тема,  и настояват за гаранции, че българската политика е защитена от външни вмешателства.

Ето докъде се докарахме, защото, както казва Елена Йончева, Борисов превърна България в бедна турска провинция. Затова и подчинените на Борисовия „приятел“ Ердоган, ще говорят на всеослушание, че те пишели законите вместо нас. И ако се вгледаме по-внимателно ще разберем, че това наистина е така. Българската държава поиска от „българското“ Главно мюфтийство да си плати дълговете и веднага се намесва Турция. Това разкрива, че Главно мюфтийство в София има директна връзка с Турция. Тоест, то е чужд агент в страната ни. Второ, ГЕРБ, ДПС и Марешки веднага направиха поправките в Закона за вероизповеданията, които Турция и Главно мюфтийство са поискали. Дадоха 10 години отсрочка за дълговете на мюфтийството, записаха в закона, че хем България ще дава по 15 милиона годишно на Главно мюфтийство, хем Турция ще финансира същото това мюфтийство. При това, без Главно мюфтийство да се отчита пред държавата от кого получава дарения и в какъв размер. Ами че те утре могат да получат дарения и от Ислямска държава, за да обучават тук техните бойци.

На всичко отгоре няма да получим помощ и от Русия. Нали сме членове на ЕС и НАТО. А те хич няма да си мръднат пръста да ни помогнат, защото отдавна са ни оставили на дистанционно управление от Турция. Ето затова говорим, че трябва незабавно да се махаме от тези две „организации“, докато не е станало късно.

А и точно затова в нашата Конституция има забрана за съществуването на етнически партии като партията на Лютви Местан „ДОСТ“ и партията на Ахмед Доган ДПС, които са свързани с Турция. Само че тази забрана никой не я спазва.

Крайно време е всички, които ръководят България да разберат, че приятелство с Турция не може да има. Може да има само някакви дипломатически отношения. Нищо друго!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *