Фантастично и мощно: Владимир Путин спря ракетните удари на САЩ срещу Иран! Ето фактите!

Свят

На фона на изострянето на ирано-американските отношения дойдоха и твърдите заявления на Тръмп, че щом САЩ започнат ракетна атака срещу Иран „ще има заличаване в непознати досега мащаби“. 

Китайски експерти коментираха тези думи на американския президент.

Според тях, след инцидента с петролния танкер в Персийския залив, конфронтацията между Иран и САЩ е навлязла в нов етап. А американският безпилотен самолет, свален от силите на гвардейския корпус на Ислямската революция, е трябвало да бъде идеалната причина за мощна ракетна атака на американските военновъздушни сили срещу Техеран. Но изведнъж Вашингтон се отказа да бомбардира Иран.

Според китайските експерти, Съединените щати са провели „глупава и самонадеяна“ операция. Наличните данни от 20 юни показват, че иранските военни са свалили американски стратегически разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk, който е най-високото технологично постижение на Съединените щати в производството на безпилотни самолети. Подобен безпилотен самолет се оценява на около 140 милиона долара, което е по-скъпо от изтребител F-35 пето поколение.

Китайските експерти смятат, че Съединените щати са били уверени в собственото си технологично превъзходство, за да изпратят такова скъпо и модерно оборудване в най-опасната за тях зона. Въпреки това, техният безпилотен самолет се оказа беззащитен срещу доста старата противовъздушна ракетна система С-300. Според наблюдателите на китайския информационен портал „Соху“, главният виновник за този инцидент е „американската саморазрушителна сила“.

Все пак, американските военни съветници са планирали да атакуват Иран. За цели на американските Военно-въздушни сили са считани радарните и ракетните установки на Иран. Белият дом обаче неочаквано отмени операцията, която самият Доналд Тръмп потвърди. Според експерти, Вашингтон е променил мнението си, защото е срещнал стратегически трудности, причинени от „ефекта на Путин”.

Наблюдателите на китайското издание „Соху“ са уверени, че Тръмп се е отказал от военна операция след изявлението на руския президент Владимир Путин. Руският лидер  заяви категорично, че ескалацията на конфликта може да доведе до катастрофа за целия регион, а за „онези, които правят опити от този вид, това би имало печални последствия“.

„Очевидно именно Владимир Путин успя да охлади пламъка на Вашингтон“, отбелязват китайските наблюдатели.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *