Цвета Караянчева: С ветото Радев може би искаше да провали сделката за F-16, но ние го надхитрихме

България отблизо

Вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът винаги може да налага. Днес преодоляхме едно вето, мотивите за което бяха изключително общи. Абсолютно несериозни мотиви.

Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод отхвърленото днес от парламента президентско вето за сделката за изтребителите F-16. Администрацията на президента умело избягва да каже, че ратификацията на две четения в един ден е правенa и при други важни договори, като например договора ни за присъединяване към Европейския съюз, заяви Караянчева.

Това е, за да се тупа топката и може би да се провали сделката за самолетите – нещо толкова важно за нас. За нас е важно да имаме интегритет с НАТО, да покажем, че сме сериозен партньор. Мисля, че напълно основателно отхвърлихме ветото, подчерта председателят на Народното събрание.

Когато се върне закон, в парламента има много смислен дебат. Мисля, че трябва по-отговорно да се работи с институцията вето, добави Караянчева. Тя коментира и законовите промени, свързани с партийните субсидии. 1 лев субсидия не е достатъчна на една партия да води активен живот, но това е желанието на българските граждани, посочи парламентарният шеф, като отбеляза, че в закона е разписано как точно ще се финансират партиите – прозрачно. През 2017 година неглижирахме реферндума, но щом има такива резултати, ние сме длъжни да направим такава стъпка, каза Цвета Караянчева. Тя посочи, че дебатът за машинното гласуване ще продължи. По думите ѝ обаче сега трябва управляващите да са отговорни и да осигурят спокойствие за предстоящите местни избори.

Tagged

1 thought on “Цвета Караянчева: С ветото Радев може би искаше да провали сделката за F-16, но ние го надхитрихме

  1. От къде имаш толкова акъл, че да надхитриш президента?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *