Чака ни страшно обедняване! Вижте какво вещаят експертите

България отблизо

Две трети от българското общество ще обеднее. Това ще се случи заради поскъпването на горивата, чумата по свинете и заради проявената недалновидност по отношение на енергийните източници. Това заяви финансовият експерт Мика Зайкова.

По думите й от 2021 г. нашият газопровод ще пресъхне, тъй като Русия ще спре подаването на синьо гориво през Украйна. „Ако продължаваме да горим въглища и да плащаме прескъпо за вредни емисии, цената на електрическата енергия ще се повиши значително. Заради спекулациите на Българската фондова борса токът за производствени нужди е най-висок в ЕС, което е пълен абсурд. Това се дължи на корупция и картелни споразумения”, коментира експертът.

„Очаква се нашият износ да намалее, тъй като Германия, с която работим най-много, се намира в дълбока рецесия. Италия, която е вторият ни основен партньор в ЕС, също се намира в тежка ситуация – увеличила е дълга и дефицита си. Ще обедняваме и заради търговските споразумения и проблемите с Китай и Иран ще се отразят на нашата икономика. Иран е най-големият доставчик на петрол, от 700 000 барела на ден сега изнася само 100 000. Това няма начин да не промени цената на петрола”, категорична е Зайкова. За да се развива страната ни, е нужен ръст от 7,7 на БВП, а прогнозата е той да стигне до 3,3.

„Ще се получи така, че растейки, ще изоставаме. Продължаваме да разчитаме за ръста на БВП на потреблението. Българинът увеличи консумацията, защото не спестява. Той харчи всичко, което печели. Разходите растат повече от приходите. Ръст има само при най-богатите. Имаме големи дисбаланси, които може да ни попречат да влезем в  ЕРМ II и еврозоната”, предрича Мика Зайкова.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *