Чешкият премиер категорично: Няма да приемаме еврото!

Свят

Прага свързва своя икономически ръст със запазването на националната си валута и не планира да приеме еврото, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на чешкия премиер Андрей Бабиш, цитиран от Фокус.

„Чехия, не планира да приема еврото“, заяви Андрей Бабиш, който се намира на работно посещение в Словакия.

По неговите думи, отказът на Чехия от преминаване към еврото е свързан „със сериозните проблеми, които изживява еврозоната“.

Нека отбележим, че не само Прага свързва растежа на икономиката си само със своята валута. Това правят всички други държави. Защото експериментът с еврото като обща валута на почти 30 държави се провали напълно. За да се потуши кризата в Гърция бяха необходими стотици милиарди евро. А икономиката на Гърция все още не е стабилизирана. Защото няма своя валута, а еврото я влачи към дъното.

Сега наред е Италия. И тя иска стотици милиарди евро, за да оправи икономическите проблеми, предизвикани от еврото в своята страна. Понеже няма как една валута да обслужва адекватно икономиките на 28 страни, които са с различна степен на развитие и с коренно различни проблеми. Затова хората са измислили националната валута, за да могат държавите по време на кризи да реагират навреме и съобразно проблемите на своята икономика. А не да чакат някой друг да реагира, заради тях и то да реагира неадекватно. Понеже еврото и Европейската централна банка могат да обслужат само интересите на Германия и Франция.  А другите държави да се спасяват сами. И като не могат да се спасят – фалират. Или изпадат в тежки икономически и политически проблеми.

Но незнайно защо, въпреки тези въпиющи примери как стабилни икономики като Гърция и Италия се провалят, нашите управляващи, начело с Борисов продължават да каканижат за Еврозоната и премахване на лева. Ами чешкият премиер го каза в прав текст: Еврозоната има сериозни проблеми. Експериментът с еврото свърши. Но Борисов е готов да изпълнява волята на своите западни господари, независимо от това колко разрушителни за България и българския народ са тези заповеди.

И затова искаме Борисов да се маха. За да оцелее България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *