Щатски ДИПЛОМАТ: САЩ са на ръба на СТРАШНА катастрофа! Ето какво предизвиква ГРАМАДНИЯ катаклизъм! Вижте ТУК!

Свят

Един от теоретиците на външната политика на САЩ и бивш високопоставен американски дипломат Ричард Хаас заяви преди два дни, че Съединените щати се намират в най-опасния момент от своята история.

За това бившият дипломат написа в социалната мрежа Туитър. Той подчерта, че сега американският президент Доналд Тръмп е решил да се бие на три фронта. Политически – против Демократическата партия и „нейния“ специален прокурор Боб Мюлер, който води делото за неоторизираните връзки на Тръмп и негови близки сътрудници с Русия, както и за предполагаемата руска намеса в избирането на Тръмп за президент.

На икономическия и дипломатически фронт Тръмп е решил да се бори с Русия, Китай и други страни, които са техни партньори. И понеже тези два фронта му изглеждат недостатъчни, по всичко личи, че сегашният американски президент има намерение да започне и истинска война с Иран или Северна Корея. А защо не и с двете държави наведнъж.

Ето защо, подчертава Ричард Хаас, това е най-опасният момент в съвременната американска история. И тези опасности, продължава външнополитическият стратег, в значителна степен, са предизвикани от самите нас. А не от някакви въображаеми събития, които доста често обичат да си измислят нашите политически анализатори.

Екс дипломатът критикува и цялостната програма на Доналд Тръмп, чрез която той заявява, че щял да обнови Съединените щати. В своя миналогодишна статия, публикувана в списанието „Форийн Афеърс“, Хаас твърди, че сега на Щатите е нужна обща стратегия. И то стратегия, която да е изгодна, както за САЩ, така и за техните съюзници.

Ето защо, заявява дипломатът, лозунгът, с който Тръмп поведе своята предизборна борба „Америка на първо място“ е лош и трябва незабавно да се промени. Какво ще стане, пита Хаас, ако всеки от нашите съюзници започне да се грижи само за своите интереси, постави своята страна на първо място и изобщо не се съобразява с интересите на партньорите си?

А що се отнася до нашите действия като цяло в световен мащаб, то ние, твърди стратегът, трябва да си върнем ролята на отговорен акционер, който подкрепя своите съюзници и не се изолира от международната политика. Ние не можем да се отказваме от програмите на ООН, включително и програмата за борба с климатичните промени, защото ставаме непредсказуеми в своята външна политика, а това неминуемо води до изолация и самоизолация на САЩ от световните дела.

Ричард Хаас подчерта още едно много важно нещо. Той спомена, че „световният ред“, който бе установен след Втората световна война и в който САЩ и Русия играеха главна роля, може да бъде малко ремонтиран. Но в никакъв случай не трябва този световен ред да бъде напълно ликвидиран. И то поради простата причина, че този световен ред донесе немалко изгоди и за самите Съединени щати.

Ако анализираме съвсем накратко думите на този американски външнополитически стратег, то ще видим, че най-напред той отрича напълно възможността Тръмп да продължава да си служи с лозунга „Америка на първо място“. А това означава, че той трябва да обърне необходимото внимание не само на своите партньори, но и на стратегически опоненти като Русия.

Защото твърдият, почти военен курс спрямо тях вреди преди всичко на САЩ. Народите от целия свят все по-ясно и категорично изразяват своята симпатия и привързаност към миролюбивата и предсказуема политика на Русия и нейния харизматичен президент Владимир Путин. Не е за подценяване и фактът, че дори в самите Съединени щати огромната част от населението смята руския президент за „Миротворец“, а САЩ за страна, която залага само на войната.

Народите се умориха от войни. А най-големи противници на войните са хората в самите Съединени щати. Защото те дадоха и дават в последните години най-много жертви в безбройните локални конфликти, които Белия дом води по целия свят.

В крайна сметка Ричард Хаас твърди, че опитите на ЦРУ, Пентагона и Белия дом да останат единственият глобален играч в света, от който да зависят всички останали, са обречени на пълен провал. И че САЩ, повече от всички други държави, има нужда от Руската федерация като втори глобален партньор, заедно с който да подържат световното мироздание. Защото то се състои от стотици държави с различни и често напълно противоположни интереси. И ако няма сила, която да уравновесява тези интереси, светът ще избухне в множество локални войни, които в крайна сметка ще доведат до глобална и унищожителна за човечеството катастрофа.

Ето защо, ако Щатите искат да продължат да съществуват, те са обречени да си партнират с Русия. Не го ли разберат, светът им ще се срути в мощен, но живителен за човечеството катаклизъм, който ще сложи край на сегашния световен хегемон.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Щатски ДИПЛОМАТ: САЩ са на ръба на СТРАШНА катастрофа! Ето какво предизвиква ГРАМАДНИЯ катаклизъм! Вижте ТУК!

  1. ….а Аз, съм на ръба, ,…дали да легна при женатаааа ….ще и пусна една руска подводница, покраѝ английските Ѝ брегове….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *