Австрия даде пример на Бойко Борисов какво се прави при корупционен скандал!!

Свят

В обръщение към медиите, канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че днес е предложил на президента Александър ван дер Белен да бъдат свикани възможно най-бързо предсрочни избори в страната, съобщи БНТ.

Причината е скандалното видео, в което вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на мним руски инвеститор, уреждане на обществени поръчки срещу подкрепа за кампанията на партията.

Щрахе е лидер на Австрийската партия на свободата, коалиционен партньор на водената от канцлера Курц Австрийска народна партия.

Пред медиите Курц изтъкна, че въпреки мнгото компромиси, които е правил спрямо Партията на свободата, „злоупотребата с власт е недопустима“.

Говорител на правосъдното министерство съобщи, че Главният прокурор е инструктиран да направи проверка и да изиска пълния запис. Според Кристиян Пиначек засега има само откъси от видеото, което не позволява оценка на контекста, в който се води разговорът и „дали това са просто приказки или специфични инструкции за наказуемо от закона поведение“. Щрахе каза днес, че са изпили доста алкохол и е имало езикови затруднения да се разбират по времена разговора.

Кристиян Нойвирт, говорител на Сметната палата, написа в „Туитър“, че ще поискат обяснения от Партията на свободата относно думите на лидера ѝ за това как тайно се е финансирала./frognews.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *