Ако Слави се бори за пряка демокрация, да направи референдум за излизане от НАТО!

България отблизо

В учредителната декларация на партия „Няма такава държава“ Слави Трифонов и неговите сценаристи написаха, че ще се борят за пряка демокрация.

И че първата им основна цел е зacилeнo учacтиe нa грaждaнитe във взeмaнeтo нa рeшeния чрeз прeки дoпитвaния дo нaрoдaТоест, чрез референдуми.

Вече видяхме, че макар извън властта, Слави Трифонов направи референдум през 2016 г. с няколко искания. Съществуващата пропорционална избирателна система да се замени с мажоритарна. Да се въведе задължително гласуване на избори и референдуми. И субсидията да партиите да е един лев на глас.

Правителството на ГЕРБ не прие резултатите от референдума, понеже не достигали около 13 000 гласа. Но така или иначе, референдум имаше. Въпреки рестриктивните условия, при които сега се провеждат референдуми в родината ни.

Тоест, Слави Трифонов показа, че и в България могат да се направят референдуми.

Дотук добре! Но ако Слави Трифонов иска народът наистина да му повярва, той трябва да направи следващата крачка. Хората в България отдавна настояват в социалните мрежи за референдуми по най-важните въпроси, на които да се чуе гласът на народа. Искат ли гражданите България да е член на НАТО. Искат ли гражданите България да е член на ЕС.

Ето това са референдумите, които наистина иска българския народ. И щом първата основна цел на ПП „Няма такава държава“ е превръщането на пряката демокрация в реално участие на народа във вземането на решения, то тогава Слави Трифонов трябва да инициира и проведе тези референдуми.

Иначе партията му няма смисъл.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *