Ангелкова обяви, без да слуша Борисов: Нашите морски курорти отварят след 15 юни!

България отблизо

Разбирам напрежението сред туристическия бранш, защото състоянието на сектора е наистина тежко. Туризмът на практика не функционира.

Но вижте, секторът не обхваща само туроператорите и турагентите, а в него влизат ресторантьори, сервитьрои, аниматори, абсолютно всички са важни.

Това заяви в сутрешния блок на „Здравей, България“ по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова по повод призивите на туроператорски организации министърът да подаде своята оставка.

На въпрос дали все пак е готова да подаде своята оставка Никола Ангелкова отвърна, че за нея е важно да си върши работата и подчерта, че заради предприетите от правителството мерки България е на дъното по отношение на заразените и смъртните случаи от коронавирус.

„Това, което е важно, освен диалога, който е непрекъснат, е  и намирането на баланс, защото в момента е наистина много трудно да се намери балансът за всички засегнати в сектора. Пак ще повторя, че разбирам напрежението в бранша, тъй като туризмът е най-тежко засегнатият отрасъл на българската икономика“, обясни тя и напомни, че туристическият сектор може да кандидатства за безлихвени заеми, отпуснати от Българската банка за развитие.

„Голяма част от тези 800 млн. лева са насочени в борбата срещу заразата. Както стана ясно от думите на премиера вчера предстои въвеждането и на грантова схема за малките и микропредприятията. Средните предприятия също ще получат помощ. Разбирам желанието да се търси виновник за цялата тази ситуация, но всичко трябва да се постигне с диалог.

Аз съм на страната на хората, на тяхното здраве и живот, и заедно трябва да търсим възможните решения“, коментира министър Ангелкова. По повод искането на част от бранша за учредяването на гаранционен фонд заради кризата министър Ангелкова припомни, че още през 2016 г. е имало проектозакон за създаването на такъв гаранционен фонд, но точно тези, които сега искат оставката ѝ, са се изказали против него тогава.

Въпреки това тя увери, че има готовност да бъде даден рестарт по неговата работа. В заключение министърът на туризма обяви, че от 15-и юни започва подготовката за новия летен сезон, уверявайки, че всички от бранша работят в тази посока.

Вчера Поли Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ) заяви, че след срещи с хора от министерството по туризъм, от МВР и Националния оперативен щаб, е станало ясно, че поетапно морските ни курорти ще отворят след 20 юни или в началото на юли, пише „Труд“.

Явно министър Ангелкова прави още по-оптимистична прогноза в днешния ден, като издърпва датата напред с цели 5 дни. Според Карастоянова, по-голяма яснота ще има в средата на май, когато стане ясно дали ще бъде продължено извънредното положение.

Преди да отворят хотелите е задължително за бъдат изготвени конкретни и единни правила за работата им, така че едновременно да се гарантира сигурността на туристите и на бизнеса, допълни Карастоянова. Необходимо е в тези единни стандарти да бъдат упоменати всички здравни и санитарно-хигиенни мерки, които ще е нужно да се спазват от персонала и гостите, както и да се изработят правила за реакция при форсмажор, за да се гарантира на бизнеса, че той няма да изплаща впоследствие рекламации.

Според НБТ е нужно и да бъде изготвена анткризисна програма за бранша за периода до есента на 2021 г. На първо място трябва да се изготви рекламна кампания с акцент върху български туристи, обясни Карастоянова. Както и да се обърне внимание на близки държави като Румъния, Молдова, Украйна и Русия. Усилия трябва да се насочат и към привличане на гости от традиционните ни пазари, но след като има яснота кога и дали ще пътуват те през това лято, допълни тя.

Нужно е облекчаване на визите за Русия, което сега може да бъде договорено предвид промените в политиките на Европа.

Според бизнеса, е напълно възможно документите да бъдат издавани направо при пристигане, на границата и при това на по-ниска цена Сред мерките, които предлага бизнеса, и които, благодарение на доброто си партньорство с Министерство на туризма, се очаква да бъдат приети, е концесионерите и наемателите на плажове да не плащат такси на държавата за този сезон. Така те ще успеят да увеличат разстоянието между чадърите и шезлонгите, ще заемат по-голяма част от ивицата, но ще предлагат плажните пособия безплатно или срещу символични цени от 1 лев, обясни Карастоянова.

Според представителите на Националния борд по туризъм е належащо и въвеждането на ваучери за почивки, но като се отчитат спецификите на сектора, чиито механизми на работа са различни от всички останали индустрии.

Карастоянова коментира и идеите на Гърция да въведе здравни паспорти за туристите, и на Турция – да издава сертификати на курорти чисти от епидемията. Според Карастоянова обаче подобен медицински Шенген няма как да проработи, защото мерките във всяка страна ще са различни и дори могат да бъдат приети за дискриминационни.

Подобни идеи са опасни, защото вместо да доведат до по-бързото нормализиране на ситуацията, на което всички се надяваме, ще съградят нови стени и железни завеси, обясни Карастоянова, пише информационния портал Блиц.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *