Андрей Райчев: Америка знае, че България е русофилска страна! Затова готви антируски щит

България отблизо

„САЩ гледат на България в по-широк контекст“. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев по повод предстоящата по-късно днес среща на премиера Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Според него, ако се стигне до вариант „НАТО без Турция“, тогава България става самата граница на НАТО и за първи път отношенията между България и САЩ не са подробност, а стават съществени:

„Защото политиката на Съединените щати у нас винаги се е свеждала до нещо много просто – „виж какво правят руснаците и го спри“. Тоест България се е мислела само в голямото противопоставяне от времето на Студената война – Русия-Америка. Горе-долу така продължи и в последните 30 години. Сега това не е така. Те са заинтересовани от стабилност на Балканите“.

По думите му Албания, Македония, България и Румъния са в списъка на САЩ за изваждане от руското влияние и превръщането им в близък съюзник, но и в антируски щит.

„В България антируска политика не може да бъде проведена, така че да се обърнат чувствата на населението“, каза Райчев в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ и уточни, че у нас се правят антируски демонстрации, но не се води антируска политика.

Райчев коментира, че не очаква Тръмп да „размаха пръст“ на Борисов заради руското влияние в страната ни. Америка знае, че България е русофилска страна.

Очакванията на социолога от срещата Тръмп – Борисов са: „Борисов няма нужда от големи демонстрации. Разбира се, че ще се хвали, със сигурност, но няма нужда от нещо екстраординарно. Той си спечели игрите вътре в България“. Райчев прогнозира до пролетта на 2021 година Бойко Борисов да запази управлението си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *