Андрей Райчев: ГЕРБ превзе СДС! Десните останки трудно ще се сплотят. На ход са левите!

България отблизо

„ГЕРБ превзе СДС и си реши проблема в дясното. Много стабилизираща за тях формула е и доста проветряваща позиция“, каза социологът Андрей Райчев.

 

„Друг много голям катаклизъм за ГЕРБ бе напускането на Цветанов“, уточни социологът. По думите му Бойко Борисов и Цветан Цветанов не отидоха във война. „Цветанов държи детонатор, но не го пусна. Друг успех за тях е, че ГЕРБ си махнаха подозрението на американците. Борисов успя да преформулира отношенията си със САЩ“, заяви още той.

Райчев е категоричен, че Корнелия Нинова е преформулирала БСП. „БСП винаги отстъпва, винаги търси компромис. БСП се държи комплексарски, но Нинова я махна тази политика, но не й се получава. Българите не приемат този вид държане. Това е бившата комунистическа партия и има очаквания към нея. Нинова се опитва да излезе от калъпа на  една от многото партии и постепенно успява да се отдалечи от статуквото, макар и малко. Има различно поведение, критикува, не се държи мекушаво, а по мъжки. През май ще има преки избори и Нинова ще ги спечели с много, нямам съмнения в това“, коментира социологът. И ГЕРБ няма да превземе левицата, въпреки опитите му.

Що се отнася до ДПС, Райчев заяви, че проблемът на тази партия е много сериозен. „Това, което видяхме на изборите е, че по-голямата част от гласувалите не са турци. Когато партията загуби политическата си монолитност – трудно ще влиза в скандали. По-укротена е, не от външни ситуации, а отвътре. Сега много внимават“, смята той.

„Конфликтът между президента и премиера ще продължи. През 2021 идват избори и за президент и за премиер. Президентът много умело изигра картите си с прокурорските скандали. Той успя да запази достойнство и умно присъствие“, коментира той. На въпрос дали Румен Радев се държи като опозиционен лидер, Райчев заяви, че държанието му е по-скоро като на народен лидер.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *