Белият дом в ПАНИКА: Създава се МОЩНА нова КОАЛИЦИЯ! Вижте ТУК!

Свят

Изненадващо и шоково за Вашингтон, но  напълно логично и предсказуемо за останалите страни, се появи нова международна коалиция Анти САЩ. Тези дни, към Русия и Китай се присъединиха Франция, Япония и Германия, заедно с една от най-мощните финансови институции – Международния валутен фонд.

Това се случи на Петербургският международен икономически форум, който се превърна в нагледна демонстрация на безусловния факт, че Русия измести САЩ и се превърна в център на глобалната политика, на който целият свят  възлага надеждите си за по-добро бъдеще.

Както всички знаем, на този сериозен и известен форум, освен Русия и Китай, присъстваха още френският президент Еманюел Макрон, японският премиер Шиндзо Абе и директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Два дни преди форума, на среща с Владимир Путин в Москва дойде и германският канцлер Ангела Меркел.

Но защо всъщност се появиха в Русия тези знакови за европейската и световната политика, държави? Защо започна да се формира така изведнъж, и като че ли от нищото, една по-широка коалиция Анти САЩ?

Ами не е толкова сложно да се разкрие тази съвременна „мистерия“. Ще припомним, че още с влизането си в Белия дом, президентът Доналд Тръмп започна своите твърди и категорично изказвания, че европейските държави съюзници на САЩ трябва да започнат да си плащат за „охраната“, която Щатите им осигурявали. Макар и да не се разбра от кого всъщност САЩ пазят Европа.

Прословутите 2% на Тръмп за отбрана, които страните трябваше да отделят от брутния вътрешен продукт на своите бюджети, и които да дават на Америка, за да купуват остарялото й въоръжение, дойдоха на много от водещите държави в повече. Защото се прибавиха към стотиците милиарди, които Западна Европа загуби от съвсем ненужните и абсолютно неефективни американски санкции срещу Русия.

Последва едностранно увеличение на американските мита за внос на стомана и алуминий. От които Западна Европа щеше да губи най-много. Защото ако си спомняте, Евросъюза се образува на времето като съюз за въглища и стомана.

Но американският каубой нямаше никакво намерение да спира. Без особена нужда и без някакво основание, развихреният плейбой обяви, че излиза от иранската ядрена сделка и наложи пълна забрана за търговия с Иран. Което удари още по-силно по европейските компании. Защото те бяха заформили хубава търговийка с Иран.

Нещо повече. Това се случи след като и Меркел, и Макрон ходиха на крака и молиха Доналд Тръмп да спре източването на бюджетите на техните страни. Но Вашингтон изобщо не се съобрази с техните вопли и заклинания. Като по този начин зашлеви силен шамар на ЕС в лицето на Германия и Франция.

Разяреният Брюксел обяви, че ликвидира действието на американските санкции на територията на Евросъюза и също въвежда вносни мита за много от американските стоки. Вносни мита въведоха и Китай, и Русия.

За сведение, ще припомним, че САЩ неотдавна поискаха от Япония 55 милиарда долара за засилване на отбранителната способност на самураите. А всъщност тези милиарди трябваше да отидат закупуване на стара американски техника и въоръжения. За да се засилела още повече съвместимостта в сферата на отбраната между Япония и САЩ. Това разгневи японската опозиция. И не остави никаква друга възможност на японския премиер Шиндзо Абе, освен да се присъедини към Анти САЩ коалицията на Петербургския международен икономически форум, търсейки подкрепа и закрила от мощна и приятелски настроена Русия.

Ето така, без да го иска, бившият хегемон САЩ изпадна в изолация. И настрои срещу себе си дори най-близките си исторически приятели и съюзници. А прословутият лозунг на Тръмп „Америка преди всичко“ изведнъж увисна във въздуха.

А Руската федерация се превърна в ярък символ на глобалната стабилност и здрава опора за държавите от Европа и Азия.

Което на практика означава, че в близко или по-далечно бъдеще, Анти САЩ коалицията може да се превърне в Евразийски съюз.

И то поради простата причина, че все повече държави в Европа и света започват да уважават и подкрепят руската миротворческа и сдържана позиция по основни въпроси на международните дела.

Както и руската категоричност и твърдост по отношение на борбата с терористите, имиграцията и разните американски „цветни революции“ във всичките им превъплащения.

А „краят на историята“ и на бившия хегемон САЩ става все по-близък.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Белият дом в ПАНИКА: Създава се МОЩНА нова КОАЛИЦИЯ! Вижте ТУК!

  1. ЗНАЕХ СИ АЗ – ПУТИН МНОГО ХИТРО ЩЕ НАПРАВИ ЕВРАЗИЙСКИЯТ СЪЮЗ !ЩОМ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ ПОСЛЕ ЦЕЛИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРАЗИЯ !А СЛЕД ТОВА И НИЙ НЯМА ЛАБАВО !

  2. САЩ недооцениха Европа. Янките си мислеха, че Европа ще ги следва въпреки загубите от такава политика. Европа е прагматична. Интереса в края на краищата надделя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *