Бивш военен министър: Президентът Радев може да казва истината, но греши!

България отблизо

Единствената сума на сделката за изтребители Ф-16 между България и САЩ, която е известна публично, е обявената от Вашингтон – 1,67 млрд. долара.

Това заяви пред БНР бившият служебен министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Според него обаче посочената цена не включва ДДС, тъй като този данък се определя по български правила. Тагарев изрази мнение, че именно оттам се получава сумата, която назова президентът в петък – 3,45 млрд. лева.

Той подчерта, че първоначално са били обявени други числа, а именно около 2,2 млрд. лева. Те обаче са излезли заедно с обявата, че продължават разговорите и уточняването на договора.

Относно информацията, че президентът е изискал пълния пакет информация за сделката, Тагарев заяви: „Вероятно може да се доверим на неговата оценка, но не означава, че можем да приемем еднозначно неговите интерпретации на споменатите суми“.

По отношение на думите на държавния глава, че сделката ще бъде на гърба на ВВС, летците и техниците, военният експерт посочи, че няма идеална сделка и каквато и да е цената, самолетите ще бъдат използвани от военновъздушните сили.

Проф. Тагарев не изключи възможността, че някои от съответните боеприпаси са намалени като бройки, които ще бъдат доставени.

Това не е толкова страшно, защото ще са необходими години, докато ние овладеем този самолет за изпълнение на задачите по контрол на въздушното пространство и да започнем овладяването му като платформа за действие по земни цели, отбеляза той./news.bg/

Tagged

2 thoughts on “Бивш военен министър: Президентът Радев може да казва истината, но греши!

  1. супер народ…ВСЕКИ РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО…Е ,ДА АКО РАДЕВ НЕ РАЗБИРА ОТ САМОЛЕТИ ТО БОЙКО ЛИ ИЛИ ОНЯ ДЕБЕЛИЯ,КОЙТО СЛУЧАЙНО СЕГА Е МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА…И ТОЗИ БИВШ ВОЕНЕН МИНИСТЪР СЕ ПРАВИ НА РАЗБИРАЧ…ТОДОРЕ,ПРОФЕСОР ПО КАКВО СИ БЕ,ПО АВИАЦИЯ ЛИ ИЛИ ПО ВОЕННА ТАКТИКА….ЗАЩО СЛАГАТ РАЗНИ ИЗМИСЛЕНИ ГЕРОИ ОТ НАРОДНИ ПРИКАЗКИ ЗА МИНИСТРИ НА ВОЙНАТА НЕ ПРОУМЯВАМ…АБЕ СЛАГАЙТЕ ЧОВЕК ОТ КАРИЕРАТА,ПОНЕ ДА Е ПОЛКОВНИК АКО НЕ ГЕНЕРАЛ,НО ДА Е ВОЕНЕН СЪС СТАЖ,ДА ЗНАЕ КАКВО Е НУЖНО И ДА ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ОТБРАНАТА НА БЪЛГАРИЯ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *