Бойко Рашков: Не може в Бюрото за контрол на СРС-та да работят лесничей, борец, психолог

България отблизо
И в бъдеще Народното събрание ще търпи хора в Националното бюро за контрол на СРС-тата, които не идват на работа и получават 5500 лв. заплата.
Това мнение изказа бившият председател на бюрото Бойко Рашков преди гласуването в Народното събрание на нов състав на органа.

„До настоящия момент от парламента, който е кадровият орган на бюрото, никой не проявява интерес какви качества са имали до този момент в 5-годишния мандат членовете, които са предложени за втори мандат. Никой от висшата кадрова власт в държавата, не се интересува, че някои от тези, които и досега са били членове на бюрото, не са идвали на работа близо 2 години. В бюрото, парламентът ще търпи хора и в бъдеще – дори да не идват на работа, да получават по 5500 лв. заплата“, обясни той пред БНР.

Рашков подчерта, че той като бивш председател може да предложи спасителни мерки за бюрото, но: „Кадровият орган е Народното събрание. И НС сигурно 100% ще препотвърди същите тези кандидатури, за които не се интересуват какво правят в изминалите 5 години и просто бюрото ще придобие нов камуфлажен вид“.

Бойко Рашков подчерта, че в бюрото са се взели незаконосъобразни решения. Според него този орган се държи, за да се покаже на Европейския съд по правата на човека, че имаме контролен орган.

„Бюрото за контрол на СРС-тата има нужда от  изключително енергичен човек и изключително добър юрист. Включително новия кандидат за председател на бюрото в момента, докато беше член направи всичко възможно 85% от проверките през 2018 г. да не бъдат направени. Това се неглижира като проблематика в българския парламент. Никой не иска да вникне в тези факти и да види, че дейността на бюрото замира и то не върши нищо“, коментира Рашков и прогнозира:

„Парламентът ще направи един хубав „коледен подарък“ на българските граждани във връзка със защитата на техните основни конституционни права от злоупотреби със СРС-та. В бюрото в момента се лансират като кандидати лица, които нямат необходимите качества за това – те нямат никакви правни познания. Не може един лесничей, един борец, един психолог и един инженер да защитават права на граждани – нещо, което е работа на хора с юридическо образование, които познават тънкостите на законите“.

Tagged

1 thought on “Бойко Рашков: Не може в Бюрото за контрол на СРС-та да работят лесничей, борец, психолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *