Борисов готов да каже: „Ефенди, благодаря“, но не подкрепя война!

България отблизо

Винаги сме казвали „Ефенди, благодаря“, но за война няма подкрепа.

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Брюксел актуалните отношения Турция – ЕС и каква ще бъде позицията на страната ни. Борисов настоя войната и бойните действия там да спрат и поиска това да се направи от великите сили.

„Най-гадното е войната. Великите сили, щом така вече се възприемат, да седнат заедно и тази война да престане. Аз няма как да изразя никаква солидарност към Анкара. Винаги сме казвали „Ефенди, благодаря“, но за войната не може да очакват подкрепа. Там умират хора…“, отсече Борисов.

Той обясни, че винаги сме подкрепяли Турция, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. „Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям.“

Той бе попитан дали България ще спре износа на оръжия към Анкара: „Искате да съсипем военнопромишленото строене у нас ли? Така ще съсипем този бизнес отрасъл.“ Към момента 3 млн. лева е българският износ към Турция, но премиерът предупреди, че с такива въпроси много сектори у нас вече са съсипани.

По темата за Брекзит премиерът беше лаконичен и заяви, че колкото и да сме оптимисти за ЕС, докато не мине през британския парламент решението, не е добре да се коментира. Премиерът заяви, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа.

Борисов потвърди позицията си, че би било историческа грешка, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания.„Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави министър-председателят./news.bg/

Борисов уж не подкрепя войната на Турция в Сирия, но не иска да спре да продава оръжия на Турция. Което на практика означава подкрепа за войната. И понеже не му е за първи път да си противоречи, ние се примиряваме. А Българският военно-промишлен комплекс може да си намери друга достойна кауза, за да работи. Може да произвежда оръжия за Българската армия, вместо да купуваме на безбожни цени оръжия от САЩ. Само че ние не можем да произвеждаме сами. Трябва тези измъчени заеми, които ни дава Западът, ние пък да ги връчваме веднага на нашия Голям Брат от Вашингтон. А може би вече трябва да го наричаме и Големия Баща, понеже те и без това не ни смятат за нищо друго, освен за поредните индианци.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *