Борисов и Радев се обединиха! Не можем да подкрепим безусловно Македония, а тя да се гаври с историята ни!

България отблизо

Нека тази братоубийствена война да не продължава от страна на пропагандата в Скопие.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента по въпроса за отношенията ни със Северна Македония преди поканата й за присъединяване към ЕС.

 

На призива на президента Румен Радев се отзоваха премиерът и лидерите на основните политически сили.

„Това е апелът ни към тях. Не искаме да се записваме в историята като единствената страна, която не ги е подкрепила за ЕС. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС“, добави министър-председателят.

„Аз апелирам и към тях, и към всички останали, особено към комисията, предайте им го това и излезте с решение“, обърна се Борисов към комисията, която трябва да реши въпросите за историята на България и Северна Македония.

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята, предупреди Борисов.

 

„Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя й към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

„Нашата позиция е ясна от първия ден – изключително важно е да ги приемат в ЕС, но това е важно за тях самите и не може да става за наша сметка, прекроявайки историята. Ние сме категорични по въпроса и с Обединени патриоти сме категорични като единомислие. Нека бъдат смели, да имат кураж, бъдещето на Северна Македония и хората там е в ЕС, нека не го проиграват този шанс“, заключи премиерът.

Не можем безусловно да подкрепим Македония и трябва да има ясни условия, които да са заложени.
Това коментира Красимир Каракачанов и добави: „Ултиматум не съм давал, тези хора се подиграват с нас разигравайки ни. Ясно трябва да кажем на колегите в Македония, че не може така.“

По думите му за България добрият вариант е да няма разделяне между Македония и Албания.

 

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *