Борисов: Не вярвам на артисти и летци! Специалистите ни дават най-висок рейтинг на Балканите!

България отблизо

Преди да замине за Испания за участие във форум за климата, премиерът Бойко Борисов коментира подробно пред медиите повишения кредитен рейтинг на страната.

Специалистите ни дават най-висок рейтинг на Балканите, изтъкна Борисов, заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, който застана до него пред медиите.

Специалистите казват това, не певци, артисти и летци, които това не са го учили в училище, посочи Борисов.

Без да споменава никого по име, Борисов влезе в задочен спор с политическите си опоненти от ляво и от дясно.

„Тази оценка отговаря на всички атаки срещу нас. Чуват се изказвания на хора, които нямат понятие от тази тема. Устойчиво икономическо развитие. Посочва се стабилният напредък по присъединяването към ERM II. Контрол върху банковата ни система. Подобрена е рамката по несъстоятелността и прането на пари. Нетният държавен дълг е с 6% пункта по-нисък“, изброи премиерът.

Можем да похарчим всичко, да станем добри за един ден, но няма да сме добри стопани, изтъкна премиерът. Борисов прочете точка по точка съобщението на рейтинговата агенция, коментирайки всеки пункт.

Най-големите специалисти казват по тази тема, че сме с по-добър рейтинг от всички на Балканите. Те казват, че имаме: „Устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс“, „Стабилен напредък по присъединяването към ERM II“. Този напредък в ляво няма да го разберат, но това е посланието към нашите приятели в център-дясно“, добави премиерът.

„Нетният държавен дълг е по-нисък с 6 процентни пункта по-малко. Разпространяваше се лъжа, че Бойко Методиев Борисов е загробил българите с дългове. Сега най-голямата агенция казва, че държавният дълг е по-нисък“, каза още министър-председателят.

„Ниският дълг на държавния и частния център и излишъците осигуряват буфери на България при един външен финансов шок. Това показва, че сме едни добри стопани“, каза още Борисов и допълни: „Фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години. Затова когато се искаше оставката на Горанов, не се съгласих.“

Премиерът каза още, че според рейтинговата агенция икономиката расте стабилно и се предвижда ръст от средно 3%. „Българският банков сектор е стабилен и печеливш. Това е по време на нашето управление, а по време на управление на БСП фалират банки“, отсече министър-председателят. Той цитира доклада на „Стандарт енд Пуърс“, според който коалицията може да изкара пълен мандат. „Безработицата спадна до историческо ниско ниво през 2019 г. Това не го казвам аз, а специалистите по света. На хората това им е работата и взимат сигурно по 20-30 хиляди евро на месец за тази работа“, поясни Борисов.

По време на нашето управление банковият сектор е стабилен, по време на управление на БСП фалират банки – не веднъж, не дваж, изтъкна той.

„Ще изпълним и ще продължаваме да изпълняваме препоръките в докладите. Не планирах да ходя на климатичната конференция, но тя се превърна в едно голямо и важно събитие. Наложи се да отида, защото  Урсула фон дер Лайен ни събира всички премиери спешно. Аз ще се опитам да защитя нашите въглищни централи. Но те казват, че трябва да помислим за качеството на живота, защото за 5-6 хиляди души ще се намери работа, но ние сме на първо място по смъртност заради мръсния въздух“, обясни премиерът.

И отново подхвана артистите, певците и пилотите.

Артистите, заради острото изказване на Андрей Слабаков, а пилотите, за да използва случая да захапе президента.

Не, че има причина. Просто по навик. Да унижи него, за да изтъкне себе си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *