Борисов: Ние се справихме с мигрантите и купихме 1 милион тестове за коронавирус! Няма по-добри от нас!

България отблизо

Законът за мерките по време на извънредно положение е обнародван в Държавен вестник. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„За тези, които мислят, че сме закъснели – най-ефикасните мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутаха. В рамките на ден-два сменяха концепцията си“, заяви той.

„Страните, които не се справиха с мигрантската вълна, се изправят пред изключителни трудности, а България продължава да има нула миграция“, подчерта Борисов, съобщавайки добрата новина, насред пандемията от COVID-19.

„Няма сигурен бърз тест срещу коронавируса. Това го каза израелският премиер. Всички са убедени, че тяхната медицина е най-напреднала. По-малко от 8-10 седмици няма как да се справим.

Вчера ЕК прави обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 млн. Искрено вярвам, че колегите ми в Брюксел, комисарите, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър, по-сигурен и по-качествен“, каза още премиерът.

„Цялата европейска индустрия в момента се пренастройва, за да направят това, което ние започнахме да произвеждаме преди 2 седмици“, посочи още той, цитиран от blitz.bg.

360 болници има в страната, освен това има и санаториуми. Премиерът недоумява защо се създава паника, че няма да можем да поемем заразените. Ние като нация трябва да сме като юмрук свити, за да успеем, отсече Борисов, цитиран от news.bg.

Борисов заяви, че не е създал Медицински съвет, за да всява разнобой между лекарите, а за да спорят специалистите в Министерския съвет, а не по студия и през медиите. Пълно доверие на Оперативния щаб даде Борисов, като заяви, че няма никаква забележка към тяхната работа. А пък самите хора в щаба трябва да са наясно, че щом народът се шегува с тях, значи са привлекли вниманието.

Правителството се ръководело от принципа да се спасят живота на възрастните и работата на младите. Доказаната мярка е социалната изолация, отново изтъкна Бойко Борисов.

Държавата дава половин милиард лева за увеличените разходи за МВР, МО и МЗ. 4,5 милиарда лева мобилизира властта в подкрепа на бизнеса и безработицата. Държавата ще гарантира кредитите на бизнеса. Държавата ще помага и за безлихвени потребителски кредити до 1000 лева за служители без заплати, но ако останат на работа. Отлага се плащането на данъци за края на юни. Пари ще има за най-нуждаещите се пенсионери, както всяка година за Великденски добавки, завърши премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *