Борисов отново КЛЕКНА! Вижте какво Русия СТРОИ у нас! Ще се изненадате!

България отблизо

Мощната руска фирма „Тръбна металургическа компания” (ТМК) няма достойни конкуренти в търга за изграждане продължението на газопровода „Турски поток”/“Южен поток“ през България. Това съобщава българското онлайн издание „Икономик.бг, позовавайки се на свои източници.

Формално, търгът все още не е приключил. Но „проектът трябва да се осъществи с ускорени темпове, особено след като в Сърбия, изграждането на газопровода от границата с България до границата с Унгария, вече е в разгара си”.

Това е обяснил един от източниците. Според него, руската фирма ще доставя за проекта тръби и вече договаря участие в строителните работи и на австрийската Strabag. От Австрия засега не коментират, но по всичко личи, че ще помагат на руската фирма, особено след изказването на канцлера Себастиан Курц, че австрийската държава подкрепя строителството на Северен поток 2, както и на Южен поток, който трябва да отиде директно до Австрия.

Представител на ТМК е заявил, че в момента компанията не участва в строителството на българския участък на „Турски поток“/“Южен поток„, но обмисля възможността за участие в търга на „Булгартрансгаз” и очаква решение за неговото подновяване. Обществената поръчка бе спряна миналата седмица заради жалба на българската фирма „Атоменергоремонт”, но дни по-късно тя бе оттеглена. От „Булгартрансгаз” засега запазват мълчание, заради опасения, че Брюксел и Вашингтон отново може да окажат натиск.

В България, според руските източници, „Газпром” привлича мощната ТМК като изпълнител, за да намали политическите рискове. Руския гигант трябва да достави 300 хиляди тона тръби.

Според директора на изследователската агенция Vygon Consulting Мария Белова „Газпром” все още не дава повече информация за газопровода в България, и не обявява точния маршрут, за да не предизвиква политически натиск.

„Веднага след обявяването на маршрута на газопровода, същото може да се случи и с него, както със „Северен поток“ 2 , който непрекъснато е критикуван от САЩ”, посочва експертът. Но, добавя той, този път американците няма да ни спрат, защото на карта е заложено отоплението и енергийната сигурност на цяла Европа.economic.bg.

Редактор Виктор Самуиловistinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *