Борисов се жалва след удара на президента: Радев ни се меси на властта! А ние спечелихме избори!

България отблизо

Това е пряка намеса в независимостта на властите. Точно обратното на това, което винаги е говорил.

Няма право да коментира така това управление, което е спечелило избори по демократичен начин. Той е на настроения. Явно му влияят проблемите, които има с прокуратурата, и от които ние сме се дистанцирали.

„Как ще свали нещо, което го няма. Нямаме никакви допирни точки с него, освен безсмислените консултативни съвети“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на президента Румен Радев, които по-рано днес в обръщение до народа обяви, че снема доверието си от кабината Борисов 3.

„Все едно аз да кажа, че свалям доверието от кмета, той си е спечелил изборите. Откъде накъде ще се коментира управлението на няколко политически партии, спечелили изборите по законен начин? Всички социологически агенции: червени, пембени, дават,че ГЕРБ е първа политическа сила. Той не дава доверието, че да го сваля. Хабите ми енергията, не ме интересува“, допълни той.

Той уточни, че е свалил доверието си към президента още през декември. „Съжалявам, че си е изпуснал нервите“, добави Борисов.

Само че има едно „но“. Борисов е в изпълнителната власт, която подлежи на контрол от страна на президента като единствения пряко избран от народа представител на властта. Морален и човешки контрол Така че Борисов не може да дава или сваля доверие от някого.

Но президентът може. Понеже това е в неговите прерогативи на държавен глава. И понеже е човекът с най-голямо народно доверие. Два пъти повече отколкото има Борисов.

И Румен Радев изрази мислите на своя народ като каза, че сваля доверието си от управлението на Борисов. А народът също го е свалил. Отдавна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *