Борисов след срещата със Светия синод: Нито ръка целунах, нито икона! Няма да забраняваме Великден като комунистите! Само ще спазваме мерките ми!

България отблизо

„Факт е, че досега църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е, че свещениците се стараеха, особено по празниците, всички карантинни мерки да се взимат. Лично те ще настояват за разстоянието, маските, шалове“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в Министерския съвет след срещата му със Светия синод.

„Много от тях са осигурили големи количества маски, за да раздават на хората, които нямат. НА МВР ще се разпореди внимателно да следят за дистанцията, за да можем да почетем най-великия празник. Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не ходят по църквите и манастирите“, каза още той.

Премиерът обясни, че ще има литургии въпреки рестрикциите. „Камбаните ще бият, защото те са ни спасили от робството. За първи път в историята ще бъде направено нещо такова. Правителството, синодът и народът трябва да са много дисциплинирани в този момент. Божията помощ, и ние – с нашите усилия и мерки, трябва да го направим“, допълни Борисов.

„Комунистите, за да не ходят хората на църква, лъжеха, че има шап. Не пуснаха хората, затвориха селото. След няколко месеца имаше такъв бум на шап. Храната свърши, животните измряха. Сръбският владика, който знаете, че се е заразил и е починал, той дълго време е правил литургия с други духовници. Пили са от една чаша по време на литургията. Нито един от другите свещеници не се е заразил. Където е Божията благодат, там няма болести“, допълни го митрополит Гавраил.

„Светците не могат да ви кажат да не ходите в църквата, защото трябва да си хвърлят расото, то е част от тях. Но ние сме щаб и мога да ви кажа. Само най-нуждаещите се да отидат. Само ако нуждата е по-голяма от страха към коронавирус. Надявам се всички да положат максимални усилия, включително помощниците им в манастирите“, обясни Борисов.

 

Ако сметнете на Мутафчийски стоенето пред камерите, това са сигурно 20-30 денонощия. Той отговаря непрекъснато, на всякакви въпроси. Атакуваха го за това, че свали маската и целуна иконата.

Моето мнение е, че Великден е най-великия ден. Харесвам го много, защото тогава е възкръснал. /?/

Имам теория за всички неверници, които си викат: „А така, случи ти се, разпънаха“, а после какво стана. Нашата религия е изключително мъдра – за всяко нещо има тълкование. Без Господ нищо не можем да направим.

Как да затворят църквата и да не можеш да се помолиш. За това съм признателен. Днес нито ръка целунах, нито прегърнах, за да покажа, че трябва да пазим този ред“, заяви премиерът.

И призова всички да викаме „Христос воскресе“ от терасите си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *