Борисов създава вътрешна полиция в ГЕРБ! Ето каква е истинската цел на новата структура!

България отблизо

Вчерашното национално съвещание на ГЕРБ, по заповед на Борисов, тихомълком и уж между другото, взе решение за създаване на, така наречената от тях, „етична комисия“. 

По думите на Борисов, цитирани от news.bg, той създавал тази комисия, за да не се концентрира голяма власт в ръцете на един човек. Менда Стоянова пък заяви, че ставало въпрос само за някакъв помощен орган.  Новата структура щяла да проучва сигнали срещу определени действия на партийни членове и ръководни органи на местни нива, така че да се вземат мерки „още в зародиш“. Окончателните решения обаче, щели се вземат от изпълнителната комисия, където последната дума има Борисов.

По думи на Стоянова, създаването на такава комисия е отклик на времето и на сигналите на едно все по-активно гражданско общество. Ние като партия трябва да имаме инструмент, с който да реагираме на това, категорична бе тя.

Целта не е да прозвучи като вътрешна полиция или разследващ орган – това е начин партията да отговори на общественото мнение и настроения навреме, обясни Стоянова.

Според нея, ако ГЕРБ не успеят навреме да коригират засилващото се в обществото чувство за несправедливост, това означава, че не отговарят на обществените очаквания и няма как да искат от обществото да ги подкрепя.

Първо, на всички е ясно, че тази комисия и хората, които ще работят в нея ще са под шапката на Борисов. Но…шефът на ГЕРБ си запазва „правото“, ако Елена Йончева и БСП разкрият някакви нови корупционни схеми, или излязат нови доказателства по старите афери, да хвърля цялата вина върху членовете на комисията. Да ги уволнява и наказва, защото уж не са успели навреме да открият какво се краде в държавата. Така Борисов хем се прави на „борец срещу корупцията“, хем си осигурява възможност да свали всяка отговорност от себе си, и да говори до безкрай как той, Борисов е направил всичко, но другите са виновни. Дали членовете на комисията ще са виновни или крадливите гербери – това няма голямо значение.

Второ, членовете на тази „етична“ комисия ще разполагат с данни за дейността на всички ръководни гербери. И ще могат „в зародиш“ да режат опитите на всеки – бил той Цветанов, неговите приятели или други жадни за власт гербери – да се домогват до престола на Борисов. Тоест, истинската цел на тази „комисия“ ще бъде да бди да не се създават тайни обединения на недоволни от абсолютната власт на Борисов, чиято цел е да го свалят от трона. По този начин, шефът на герберите се опитва за кой ли път, да бетонира властта си. И да я направи, едва ли не, вечна.

Но…Вождът на ГЕРБ пропуска едно важно обстоятелство. Става дума за това, че на българските граждани вече им дойде до гуша управлението на Борисов и ГЕРБ. И че бъдещето на герберския вожд и на ГЕРБ вече става съвсем непредсказуемо. Понеже никой  не може да предвиди как ще реагират избирателите, например на задаващите се местни избори. Дали ще си останат в къщи, или ще излязат масово да гласуват. Защото сред хората вече си пробива път фактът, че само масовото гласуване може да доведе до наказателен вот. Ако хората не излязат, ГЕРБ отново ще „спечелят“. Макар и без Цветанов.

Но дори да оцелеят на местните избори, Борисов и ГЕРБ ще трябва да се справят с все по-нарастващото недоволство сред хората. Което ако не избухне на местните избори, със сигурност ще помете герберите на предстоящите парламентарни избори. По простата причина, че никой народ не обича „вечната“ власт. Колкото и тя да се харесва на властниците.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *