Борисов: Ще тропаме по масата, докато не ни приемат в Шенген! Готови сме за еврото!

България отблизо

От 22 г. живеем във валутен борд, доказали сме на цяла Европа, че имаме резерв, растеж, расте БВП, изпълнили сме всички критерии. Ако сега нещо измислят за Шенген, някакви  нови изисквания, изобщо няма да е честно.

Това каза премиерът Бойко Борисов и допълни, че сме една изрядна във всяко отношение страна, подготвили сме си домашното и сме абсолютно готови за чакалнята за еврозоната.

Ние сме само с  24% външен дълг, а другите са с много повече. Ние сме в позицията да тропаме по масата и да ги питаме   „кога ще се оправите“, добави самоуверено  Борисов. Холандия не била проблем, че е против. Страната постепенно щяла да се увери, че сме изрядни и сме готови на всичко.

Борисов стигна и по-далеч. Той заяви, че можем да влезем първо в Банковия съюз, тоест да приемем еврото. Така ще покажем колко сме лоялни и ще стоим по-малко в чакалнята на Шенген.

Нито за миг той не си помисли да пита българския народ иска ли смяна на валутата, или не. Щом ТОЙ е решил, ще приемем еврото. Щом сме гласували за него, значи ще мисли и работи от наше име. Даже ще влезем в Банковия съюз по желание.

„Влизането на България в Банковия съюз преди влизането във валутния механизъм на ЕС е пълно безумие. Няма нормална държава, която би приела такова условие. То не гарантира, че след това ще влезем в Шенген, а единствено ни прави зависими от финансовите решения на ЕС коментира доцентът от БАН Даниела Бобева.

Нито една държава извън еврозоната досега не е проявила интерес за участие в банковия съюз, защото той е напълно непривлекателен за държавите, които не са в Шенген.  Те изгубват финансовата си самостоятелност и не могат да взимат полезни за страната решения. Поставят се във финансова зависимост, предупреди Бобева.

Не знаем кой е наредил на Борисов да прави този безумен ход.

Но знаем едно – не искаме в момента еврото.

Не е сигурно дали ЕС ще остане такъв, какъвто е сега. Не знаем какво решение ще вземе Италия и страните от Вишеградската четворка.

И най-важното:

Искаме поне веднъж народът да бъде попитан от управляващите какво желае.

И това да се случи демократично.

С референдум!

Автор Станислава Славова, istinata.net

 

Tagged

1 thought on “Борисов: Ще тропаме по масата, докато не ни приемат в Шенген! Готови сме за еврото!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *