Борисов яко се изцепи: Правя по два завода на ден!

България отблизо

В днешно време трудно се взимат решения за инвестиции, а в България правим по два завода на ден“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Кърджали.

Дали обаче тези „инвестиции“ са полезни за България или просто използват евтината и квалифицирана работна ръка в нашата родина?! Ето това е голям въпрос. Но Борисов, естествено не се хваща да отговаря на такива много щекотливи питания.

„Правим „Хемус“ ударно, проектираме пътя Русе-Бяла, което съм поел като ангажимент, го правим“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с германски бизнесмени в Русе. В късния следобед той посети Индустриалната зона на Русе в завода на „Витте Аутомотив“, след като сутринта откри завод и в Кърджали.

„В мечтите на БСП това се нарича индустриализация. Те са в мечти“, отсече той. „Седем милиона продукта на месеца? Те затова искат да правят завод в България, защото тук се правят всички части за немския автомобилен бизнес“, възхити се Борисов.

„На два милиона артикула, една рекламация, чуваш ли, Горанов“, отбеляза премиерът, докато го развеждаха из производствените халета.

„Инвеститорите идват тук и заради работниците и майсторлъка“, заключи Борисов.

От завода се похвалиха, че нямат проблем с работната ръка.

„В Пловдив заводите дават по-добри резултати от австрийските в Австрия“, постави отлична оценка на българските работници премиерът. Той посети и някои от работните точки в завода, а работниците с удоволствие му демонстрираха уменията си.

„Благодарим ви всички, че работите така добре. Вие правите така, че да дойдат инвеститорите“, каза Борисов на работничката Велина.

„Впечатленията ми са отлични. Благодаря на Райнер, че дойде чак от Дюселдорф. 1500 работни места, 1500 лв. средна заплата. Много важно и благодарих на работниците – на два милиона продукта само един дефект. Виждате за най-новите модели на „Мердецес“ се правят ключалките тук. Неслучайно германската автомобилна индустрия се ориентира към България, защото тук се правят всичките им части“, сподели впечатленията си от видяното Борисов.

„Българската квалификация с немското качество и нашите работници – един голям поклон към тях. На приказки всички казват инвестиции, но те се правят ако има умни хора“, уточни той.

Борисов отново се хвали, но пропуска да каже, че немските „бизнесмени“ са си направили добре сметката. И са дошли в България да експлоатират евтината и квалифицирана работна ръка. Защото 1500 лева заплата са 750 евро. Къде в Германия работник ще се съгласи да взема такава заплата?! Още повече в такива иновативни производства, които изискват висока квалификация.

Всъщност Борисов помага на германците да ни използват като бели роби и нарича това „инвестиция“. Но българите не са вчерашни. И също добре си правят сметката. Така че никой няма да повярва в „индустриализацията“ по Борисовски.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *