Брюксел се ХВЪРЛИ с голи гърди да ЗАЩИТАВА правителството! Но вижте КАКВО се случи!

Свят

Българското правителство се опитва да намери решения по въпросите, поставени от опозицията.

Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с решението на парламентарната група на БСП да напусне Народното събрание.

Да видим какво ще стане, води се демократичен разговор, за да се намери решение на изразените опасения, добави говорителят.

Така той коментира позицията на БСП да не участва в работата на Народното събрание, заради спорове около изборното законодателство.

Говорителят отговори на въпрос за нашата страна, заедно с коментари на събитията в други държави на Балканите, където опозицията също напусна парламента.

Комисията посочи още, че парламентът е мястото, където следва да се обсъждат необходимите реформи, пише БТА, цитирана от epicenter.bg.

Така наречената Европейска комисия обаче, забравя напълно, че социалистите са дебатирали промените в Изборния кодекс с парламентарната група на ГЕРБ цели 26 часа. Но нищо не се е променило. Затова са напуснали парламента. Като форма на протест срещу прегазването на закона и правата на българските граждани.

Вместо да види, че „промените“, които ГЕРБ направиха в Изборния кодекс погазват закона и самата възможност за честни избори, ЕК видите ли, разправя врели – некипели, че правителството се опитвало да намери решения на въпросите на опозицията.

Но практическата отмяна на преференциите е погазване правата на избирателите. Още по-брутално погазване на правата ни представлява махането на втория протокол от изборната секция. Досега бяха 2 идентични копия – едното отива в ЦИК, другото октава в СИК. Сега ще е само едно – това, което председателите влачат по нощите в РИК или ЦИК, поправят на коляно, трият, бършат и стъкмяват, докато им излезе герберската аритметика.

Има и още. Отпадането на образователния ценз за членовете на СИК е подигравка с демокрацията! Вече не е нужно дори и основно образование, за да оглавиш комисия, да преброиш бюлетините и да впишеш броя им по партии и преференции.
Не е нужно ни да четеш, ни да смяташ!
Защото и без друго някои протоколи ги попълват на съвсем други места.

Директно се прегазва законът по въпроса за машинното гласуване. А законът от 2015 г. гласи, че машинно гласуване трябва да се въведе незабавно във всички избирателни секции в България. Отказът да се избере нов състав на ЦИК също е директно прегазване на закона.

Отказът да се премахнат един милион и половина мъртви души от избирателните списъци също е прегазване на всички законови норми в избирателния процес. За това се говори още от 2011 г., а ГЕРБ са на власт от 2009 г. Просто вижте каква е разликата между данните за населението на НСИ и ЕСГРАОН.

Ето защо, едва ли има човек с ума си, който да не е разбрал, че с милион и половина, вписани, но липсващи „избиратели“, изборите винаги ще печели, който има контрол върху софтуера и мнозинство в СИК-овете. А в Секционните избирателни комисии пък, решенията вече ще се вземат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство! Тоест, ГЕРБ имат обикновено мнозинство и налагат своята воля.

Всички тези неща остават извън полезрението на „Европейската“ комисия. Която каканиже, че опозицията трябвало да бъде в парламента. А какво да прави в парламента като никой не иска да чуе как се погазват законите. Това явно не искат да чуят включително и „европейските“ представители.

Затова, вместо да ни дава ум, и да приказва глупости, трябва ЕК да си замълчи. И да ни остави на мира. Защото намесите на ЕК във вътрешните работи на суверенните държави не са довели до нищо добро.

Нито за България. Нито за другите страни-членки на ЕС.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *