Бунт в Северозапада! Лекари мятат яйца по зам-министър

България отблизо

Лекари и сестри от врачанската болница скочиха на бунт заради заплатите си, които бяха забавени с три месеца.

От дълго време лечебното заведение едва едва крета и тръгна слух, че ще бъде закрито. А директорът подаде оставка. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пристигна днес във Враца, за да представи новия директор на лечебното заведение и да успокои разбунилия се персонал, че болницата няма да се затваря, а ще работи, съобщи БНТ. Начева беше посрещната обаче от хора в бели престилки, които викаха „Оставка!“ и хвърляха по нея яйца, от които охраната една успя да я опази.

От доста време лечебното заведение е пред фалит, тъй като не успявало да набави достатъчно пари за съществуването си. Не правело достатъчно частни прегледи и платени операции, което обаче не му влиза в задълженията,  а е тайно изискване на МЗ. Поради тази причина директорът си подаде оставката, тъй като не бе съгласен да прави търговия със здравето на хората.

Кризата обаче се задълбочи, тъй като медиците, останали без пари,  масово започнаха да напускат работа и да се местят в столицата, или да бягат в чужбина. След като бяха затворени пет важни отделения, от седмица  не работи и реанимацията, в която спасяват живота на тежкоболните. Заради това станаха невъзможни операциите на  хирурзи, ортопеди и гинеколози, тъй като после пациентите им няма къде да бъдат наблюдавани.

От днес без лекари остана и спешното отделение. Напуснаха медиците, които даваха дежурства.

От Министерството на здравеопазването  обещаха за пореден път  спешно да решат  проблемите на болницата и да помогнат за покриването на дълговете й. Зам.-министър Начева призова медиците да се върнат по работните си места, но в отговор получи дюдюкания и яйца.

Днес болницата е получила средствата за заплатите за месец февруари, похвали се Начева, но никой не й изръкопляска.

Пред фалит е и Ловешката болница, а още няколко общински са натрупали сериозни дългове. Бившият  здравен министър Мирослав Ненков анализира ситуацията като взривоопасна. Част от българите могат да останат без адекватна медицинска помощ и вина за това нямат управителите на болниците, а кръговете от снабдители с лекарства и консумативи, които ги продават на високи цени и никой не може да разкъса обръчите на порочната практика, каза той.

За сметка на това частното здравеопазване процъфтява и който има пари, ще се лекува.

Който няма, ще умира като куче вкъщи или на улицата пророкува Ненков.

Докато болницата във Враца колабира, досега в двора й имаше частна болница, която тези дни под натиска на врачани бе закрита.

Tagged

1 thought on “Бунт в Северозапада! Лекари мятат яйца по зам-министър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *