Васил Василев: Президентът Радев е единственият политик, който показа, че сме суверенна държава! А не се захили като предшественика си

България отблизо

„Ние сме дали на Русия религията и писмеността, тя ни е дала свободата.“

Тези думи на президента Радев, казани миналата седмица пред Путин синтезират много точно великия смисъл на българо-руските отношения. Няма друг такъв случай в световната история. Всеки един е дал това, без което другият не може. Без този духовен бартер, циментиран с кръв, нито Русия, нито България биха били това, което са. Може ли да си представите Русия без кирилицата и без православието? Или България като турски вилает?

Това заяви журналистът Васил Василев, който едновременно е патриот и уважаван бизнесмен.

Участието на Радев в Петербургския форум и срещата му с Путин бяха
знакови по няколко причини. Първо, той беше единственият президент на страна от НАТО и Европейския съюз там. Второ, другият държавен
ръководител там бе Си Цзинпин. Радев припомни, че България е втората
страна в света, признала Китайската народна република, а след разпадането на Съветския съюз се оказва първата и предизвика с това много аплодисменти. Видяхме как на форума Путин беше седнал между Радев и Си Цзинпин.

Но в Петербург имаше още един, много, много важен момент. По едно време Путин засегна провала на „Южен поток“. Според него това не е било суверенно решение на страната ни. Да кажеш в присъствието на президента на една държава, че тя не взема суверенни решения, е в някаква степен предизвикателно, при всички случаи не особено дипломатично. Не изглежда тактично да намекваш, че една държава има ограничен суверенитет, когато до теб е държавният глава. Все едно той е с ограничени пълномощия. Не зная дали проследихте изражението на Радев докато слушаше и как търсеше своя отговор. Вероятно авиацията го е научила, че за да е ефикасна реакцията на едно предизвикателство, тя трябва да е мълниеносна и точна.

И той реагира. „Не мога да се съглася, че сме имали ограничен суверенитет. „Южен поток“ бе европейски проект и решението бе общо“, изтъкна президентът. Направи го с подчертана дипломатичност. Защити достойнството на България без да прехвърля топката към Станишев или Борисов, без да засяга някого, без да опонира публично на Путин.

 

Показа как се отстоява честта на държавата. Представете си как щяхме да се чувстваме, ако беше замълчал или се беше захилил, като своя предшественик? 

Това трябва да е пример за подобни случаи, когато американци, руснаци, турци, французи, германци, всякакви се опитват с политико-икономически или кой знае какви цели да ни унизят и притиснат в ъгъла. България, българският народ имат достойнство и е дълг на всеки един от нас да го защитава.

Какво пречеше на Борисов да натрие носа на холандския външен министър, когато той си позволи публично да ни категоризира.

Защо нашите не проявиха твърдост към американците, когато взеха да ни изнудват за техния Ф-16. Всички, особено големите държави, стават арогантни, когато срещу тях има някой, с когото могат да не се съобразяват.

Затова, за да оправим себе си, е необходимо, задължително е да престанем да раболепничим пред когото и да било и за каквото и да било. Смятате, че е много късно, ли? Че сме изпуснали влака със суверенното поведение?

Докато съществува държавата, никога не може да е късно.

Tagged

1 thought on “Васил Василев: Президентът Радев е единственият политик, който показа, че сме суверенна държава! А не се захили като предшественика си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *