Вежди Рашидов: Турция не е виновна за мигрантите, Радев да действа за коронавируса!

България отблизо

Мигранти колкото половин България има на границата на Турция – 4 млн.

Те се обгрижват, те ядат три пъти на ден, имат одеяла, ток, вода, образование. Това са все средства, с които трябва да бъдат обгрижени. За 9 години са изхарчили 9 млрд. Там има деца, семейства, човешки съдби“, сподели той.

„Щастлив съм, че от вчера Европа започна да говори за диалог, каквото е желанието на Ердоган. Траншовете ѝ са отишли за грантаджии. Ердоган иска Европа да помогне да задържат тия хора на границата и да могат да отидат по земите и родните си места.

Диалогът беше прекъснат за 4-5 години, но сега трябва да се говори като равен с равен“, добави Рашидов.   „Гръцката страна също трябва леко да се смири и успокои – острият тон води до остър тон. Ердоган пусна инжекция – че не е толкова лесно да се задържат мигрантите. Хората искат да отидат в Европа, само 10 000 души да минат през България, това вече ще е сериозна криза. Те искат да си изхранват прехраната в Германия и Франция.

Дългото седене във властта на Ердоган и Борисов ги направиха мъдри държавници“, обяви ексминистърът.

„Не знам за какво са им на гърците близо милиард евро, сигурно ще строят убежища за бежанците. Но защо не дадат и на България – ние сме пример как се пазят границите с диалог. Ердоган се интересуваше от моята интеграция в ГЕРБ.

„Една зараза не се контролира се заповеди от МС, болестта си е болест, заразата –зараза. Правителството и почти цялата медицинска гвардия работи по въпроса. Коронавирусът е като чумата – бързо се предава и стига до хората и поразява бързо болните хора“.

С тези думи започна участието си в предаването „Беновска пита“ Вежди Рашидов, ексминистър на културата и депутат от ГЕРБ.   „Коронавирусът не идва от Турция и арабските страни, дай Боже да няма, защото имат голямо население, ще е лошо и за нас. Темите коронавирус и мигранти са различни. Проблемът с мигрантите не е толкова турски.

Съвременната дипломация е разумното говорене. Агресията ражда само агресия. Политическото мълчание не помага на държавата. Президентът Радев трябва да заеме позиция и то отговорна. Трябва да свика Съвета за сигурност заради коронавируса и бежанците“, сподели Вежди Рашидов.

„Парламентът е административна сграда, пълна с документи, лесно е винаги да е виновен политика, но обществото също трябва да има отговорност. Неподчинението на властта води до анархия, това е недопустимо. Има си места, има си и начин. Държавата се прави с низ от закони и правила, не е анархия, това ще се изражда все повече“, допълни той цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *