Вестник Взгляд: САЩ провокират втора вълна на коронавирусната пандемия!

Свят

Съединените щати и Европейският съюз, който се присъедини към тях, попречиха на Общото събрание на ООН да приеме проект на резолюция, предложена от Русия, за борба с COVID-19.

Резолюцията призовава за прекратяване на търговските войни и премахване на санкциите. Според много експерти, неспособността на Запада да тръгне към глобална солидарност за борбата с вируса, заплашва човечеството с нова вълна на заболяването и много по-сериозни последици от пандемията.

Общото събрание на ООН не успя да приеме проекта за резолюция предложен от Русия за COVID-19, защото САЩ, страните от ЕС, както и Великобритания, Украйна и Грузия, се обявиха против резолюцията.

В своя проект Русия предлага да се признае координиращата роля на Световната здравна организация, да се помогне на най-засегнатите страни, а също Западът да се откаже от „търговските войни и прилагането на едностранни санкции, въведени без одобрението на Съвета за сигурност на ООН“. Но апологетите на санкционната политика отказаха „да променят своите политизирани подходи и интереси, въпреки чудовищната криза“.

Постоянното представителство на Руската федерация в ООН заяви в прав текст, че „сега ще бъде много по-трудно“ да се даде глобален и единен отговор на заплахата от нова пандемия. И затова „огромен брой хора могат да пострадат“. По тази причина, Москва би искала „да чуе и види в писмена форма логиката и аргументите за блокиране на тази резолюция, която призовава към световна солидарност“. Русия се интересува най-вече от отговора на ЕС, САЩ и Великобритания.

Русия още веднъж подчертава, че отговорността за нова световна пандемия ще легне изцяло върху САЩ, ЕС и Великобритания, които отказват солидарност дори в момент, когато пандемията коси хората в САЩ, а Евросъюзът се оказа буквално парализиран от заразата.

„За съжаление, не може да се говори за никаква международна солидарност. Никой не я проявява. Взаимопомощ съществува само по договореност между отделните страни и в отделни случаи, при които конкретни държави си помагат взаимно в борбата с пандемията. Но няма международни усилия в тази посока “, казва Федор Лукянов, главен редактор на списание„ Русия в глобалните отношения “пред вестник Взгляд.

„Вашингтон има своеобразен подход, те казват, едното не пречи на другото: когато е изгодно за САЩ, може да има сътрудничество, но това не отменя желанието на Вашингтон винаги да демонстрира превъзходството си пред другите страни и народи“, обяснява Лукянов.

Те искат да запазят своето господство на всяка цена. И затова не желаят да слушат никакви разговори за премахване на санкции или за прекратяване на конфликти “, каза и немският политик Александър Рар пред в. Взгляд.

„Виждам как реагира Общото събрание на ООН, как реагира Европейският съюз… Бюрократите наистина не разбират какво се случва. Въпреки изключително основателните предложения на Москва, Западът има само една реакция: Русия иска да унищожи Европейския съюз с помощта на коронавируса. И това се повтаря като мантра, въпреки че такова нещо няма да чуете това от представители на националните държави „, отбеляза политологът Александър Рар.

„Всичко това показва, че ръководителите на международните организации са много далеч от реалността. Те седят зад седем огради, получават високите си заплати и гледат на света от своята висока камбанария. А светът, всъщност, отдавна не е същият. Може би, когато стане много лошо за всички, тогава народите от западния свят ще разберат необходимостта от радикални политически промени “, предполага Рар.

В същото време, ръководителят на комисията по информационна политика към Съвета на Федерацията, Алексей Пушков смята, че гласуването в ООН напълно разкрива намерението на САЩ да подължават обичайната си политика. А това е пагубно за  света. Понеже сега държавите трябва да концентрират своите ресурси върху сътрудничеството срещу по-нататъшното разпространение на коронавируса. Но политиката на санкции пречи да се случи това “, заяви Пушков пред вестник Взгляд.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *