Вижте как Тодор Живков строеше магистрали и пътища без евродсредства. И още пътуваме по тях

България отблизо

Към настоящия момент, около 60 % от наличните магистрали, и близо 90 процента  от наличните пътища, са наследство от социализма. Те бяха построени, без еврофондове и без да се молим на никого за милостиня.

Как Тодор Живков построи магистралите, без европари?

На първо място, при Живков, много по-малко се е крало. Отмъкнеш някой бордюр за вилата, някоя плочка, но в парите няма как да се бръкне. Няма един изпълнител и на всяка отсечка подизпълнител. И зад всички не тича веднага бригада по ремонтите. /Спомняте си АМ „Марица“, която десет дни след откриването й беше затворена за ремонт…/

В момента е доста  по-различно. ЕС не може да озапти дори лапането на еврофондовете, и си затваря очите. Националните средства пък ги контролира същото правителство, дето ги краде. Така с едни и същи пари, се строят много по-малко километри магистрали и пътища.

Освен това  Живков е имал на разположение Строителни и Транспортни войски. Т.е. много жива сила, която е работела за държавата, в замяна на получаване на занаят после.

Няма нищо лошо тази практика да се възстанови. Добре е да припомним, че тя не е въведена от „комунистите“, а от Александър Стамболийски.

Одобрена и прилагана е при всички „буржоазни“ и „царски“ правителства преди 9 септември. Отречена е едва при неолибералната атака над българското общество в последните години.

И не на последно място – американският модел е да се ползват затворници за работа по магистралите. Нашите затвори буквално са препълнени. Ако един затворник работи, той намалява присъдата си са 1/3. Очевидно по-възпитателно е да изкараш 2/3 от присъдата, работейки, отколкото да излежиш цялата, бездействайки по койките.

Добре е сега в България да се взаимства добрия опит, но управляващите не искат.

А причината е ясна.

Как да искат, като няма да могат да крадат?

Източник: Флагман

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *