Владимир Каролев: Българите да не се оплакват, а да работят повече!

България отблизо

Потенциалното влизане на България в Еврозоната крие два основни риска.

Единият е кредитирането у нас да стане по-евтино. Другият риск е да се стигне до по-голяма обвързаност на България с ядрото на ЕС – централизиране на Блока, към което се стреми френският президент Еманюел Макрон.

Това каза в сутрешния блок на БНТ икономистът Владимир Каролев. Той беше в студиото с друг икономист – Георги Вулджев, според когото поевтиняване на кредити не се очаква, а дори напротив – предвижда се повишаване на лихвите. Според него това е „логично“, тъй като българският пазар на труда няма да е толкова активен занапред, а вдигането на заплатите ще се забави. Каролев откри позитив в потенциално повишение на лихвите – че ще се повишат и тези по депозитите.

По отношение на опасенията, че цените в България може да се повишат сериозно след приемането на еврото, Вулджев коментира, че едва ли ще видим някакъв сериозен ръст на цените, така че тези опасения са по-скоро неоправдани.

Каролев от своя страна заяви, че българите не трябва да се опасяват от ръст на цените, а да работят повече.

Нека сега да преведем на разбираем език, мантрите на двамата „икономисти“. Дали вземането на заеми, или „кредитирането“, както го наричат двамата, ще става по-лесно, няма никакво значение. Защото колкото и лесно да е то, заемите все пак ще трябва да се връщат. А лихвите по заемите ще растат, както отбелязва Вулджев, докато лихвите по депозитите/спестяванията/, ще се намаляват. С други думи, ако влезем в Еврозоната, ще връщаме на банките много повече пари, отколкото сме взели от тях като заем. Ако някой все пак се осмели да вземе заем.

Що се отнася до другия риск, който Каролев нарича „опасност от централизация“, това преведено на нормален език означава, че тотално губим суверенитета си. И вече не правителството, а така наречената Европейска централна банка/ЕЦБ/, ще взема решения за всичко в страната. Дори заплати и пенсии няма да можем да индексираме с процента на инфлацията. Да не говорим за някакво повишение. А има и по-голяма опасност. По време на икономическа криза, Българска народна банка няма да може да взема решения, адекватни на нашата икономическа ситуация. А ЕЦБ ще взема решения, които помагат на големите държави в Еврозоната и унищожават малките като нас. Защото ЕЦБ няма да вземе да влошава икономическата ситуация в няколкото големи западни държави, за да помогне на нас.

Освен това, не чухме никой от икономистите да пророни и дума за това какво ще стане със заплати и пенсии, ако влезем в Еврозоната и приемем еврото за парична единица. Те мълчат като риби по въпроса, че заплати и пенсии ще се намалят наполовина. И примерно, заплата от 600 лева ще стане 300 евро. Да не говорим за пенсиите, където положението ще е още по-драстично. А цените ще се повишат още, защото така стана във всички страни, които приеха еврото. Кой може да издържи на такава лудост?! Всъщност, ако приемем еврото, ще ни върнат отново в кошмара на 90-те години на миналия век, когато нямахме пари да си купим хляб и лекарства. 

Тогава повечето фирми ще фалират, понеже хората няма да имат пари да купуват нищо. И  приказките на Каролев, че трябвало да работим повече, няма как да се осъществят. По простата причина, че отново няма да има никаква работа.

А какво ще стане с младите семейства, които са взели заем да си купят жилище?! Или с малки фирмички, които също са взели заеми, за да започнат бизнес?!? Банките пак ще ги изхвърлят от жилищата им и ще обричат деца и възрастни на гладна смърт.

Ето това ще стане. Нова, още по-страшна ликвидация на българския народ. Затова не трябва да мълчим, а да излезем на улицата и да защитаваме вече не правата си, а живота си. Нашият, на нашите деца и родители. Това ни готвят ЕС и нашите управляващи. Който не вярва, нека чака, докато го удари смъртоносния шик по главата. Защото такива като Каролев ще се спасят. Но за нас, за обикновените хора, няма да има спасение.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *