Владимир Путин ИЗХВЪРЛИ САЩ и от Ирак! Фактите ШОКИРАТ!

Свят

Русия продължава своята работа по укрепване връзките си с Ирак. Вчера министрите на външните работи на двете страни проведоха среща в Москва.

За това информира в своя статия руското онлайн издание gazeta.ru.

За Багдад, естествено, такова сътрудничество е изгодно. За Русия също, понеже Ирак, който граничи с Иран и Сирия, винаги е бил ключов партньор на Кремъл в Близкия Изток.

Затова на срещата със своя иракски колега, Сергей Лавров подчерта, че Москва силно се надява военното присъствие на САЩ в Ирак да съответства на предварително заявените от Белия дом цели. А именно борбата с тероризма и прогонване на ислямистките групировки от територията на Ирак. При това, Сергей Лавров заяви, че точно към такива възгледи се придържа и ръководството на Ирак.

Въпреки това, в Москва се запазват опасенията, че САЩ ще използват територията на Ирак като плацдарм за нанасяне на ракетни удари по Сирия.

Юрий Бармин, експерт от Руския съвет по международни дела смята, че Вашингтон може да започне да нанася удари по Сирия и в същото време да установи зона, забранена за полети над турската армия, която се прокрадва все по-навътре в Сирийския Север. И това, по неговите думи, разбира се, не отговаря на интересите на Москва, която не веднъж e заявявала, че подкрепя суверенитета и целостта на всички територии от сирийската държава.

На иракското ръководство също не се нрави особено, присъствието на американски войски в Ирак. Затова, в иракския парламент вече няколко пъти се поставя въпросът за изтегляне на военния контингент на САЩ от иракска територия. Ирак е суверенна държава, тя вече почти се справи с терористите от Ислямска държава и по-нататъшното присъствие на американските войски в Ирак вече не е желателно, заявиха в един глас парламентарните групи в Багдад.

Трябва да отбележим, че неприязънта на иракчаните към САЩ не е нещо, което може да предизвика учудване. Хората все още не са забравили мирния и спокоен живот, който водеха преди американската армия да нахлуе в родината им. И откровено мразят американците. Дори се стигна дотам, че при неотдавнашната визита на американския президент Доналд Тръмп в Ирак, действащият иракски премиер Абдул Махди не го прие, заради „разногласия по формата на срещата“.

От това, разбира се, се възползва Русия. Още повече, че в Ирак, както и в Сирия, Руската федерация е приемана като страна, която е оказала решаваща помощ на държавите в региона, да се освободят от терора на Ислямска държава. И за тях изглежда не е тайна, че именно САЩ, подкрепяни от Турция, са създатели на този съвременен Франкенщайн – терористите от ИД.

Затова, по време на срещата между Лавров и иракския външен министър, бе отбелязана специално ролята на Русия за ликвидиране на страшната ислямистка групировка. И от иракска страна бяха предадени специални поздрави на руския президент Владимир Путин „за особената и ключова роля на Русия в отстраняване на терористите.

При това за никого не е тайна, че армията на Ирак е въоръжена с руско оръжие още от времето на Съветския съюз. Иракчаните помнят, че вместо да завладява Ирак, СССР въоръжаваше тяхната армия и укрепваше отбранителната способност на страната им. Затова, сега развитието на военно-техническото сътрудничество между Ирак и Русия върви с много бързи темпове. Още повече, Русия доказа на целия свят превъзходството на всички видове свои въоръжения, пред американските.  Да не говорим за общоизвестния факт, че Русия има на разположение оръжия като свръхзвуковите ракети, които Щатите няма да имат дори след много години.

И така, Ирак се опитва да изгони американците от страната си, Сирия прави същото. И дори президента на САЩ бе принуден да признае, че оттегля американския контингент от Сирия. А в скоро време ще бъде принуден да го изтегли и от Ирак. И то не само, заради омразата на местното население и местните елити към САЩ. А и заради липсата на каквито и да било пари за поддържане на тези армейски групировки на САЩ, в държавите от Близкия Изток. Понеже освен тях, на САЩ им се налага да поддържат и още 700 военни бази по целия свят.

Така, само появата на Русия в страните от Близкия Изток се оказва съвсем достатъчна, за да тръгнат държавите от региона да гонят американците от своите страни. И така ще бъде винаги.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Владимир Путин ИЗХВЪРЛИ САЩ и от Ирак! Фактите ШОКИРАТ!

  1. И аз ги мразя, но са окупирали и моята страна с бази и сенатори които взимат решенията чрез български предатвли вместо решенията да бъдат взети от българският народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *