Владислав Горанов: Каквото преценя, това ще подписвам! Никой няма право да ме критикува!

България отблизо

България се е присъединила към декларация, апелираща Европейската комисия (ЕК) да анализира и предложи съответни законови мерки спрямо авиационния бизнес заради въглеродните емисии.

Решението е взето след дебат от правителството.

Това обясни в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов във връзка с публикация на евродепутата Радан Кънев (ДБ) в профила му във Фейсбук, предава БТА.

„Изненадващо и потайно, г-н Горанов като министър на финансите, е подписал от името на България „Общо политическо изявление“, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети“, съобщава в публикацията си Кънев. Според него мястото на страната ни не е в тази „коалиция“ и не е в интерес на българските граждани.

България се присъедини към декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии. Документът отправя апел ЕК да направи анализ и да предложи на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори, заради емисиите, които бизнесът генерира, разясни Горанов.

По думите му, първо трябва да се видим дали ЕК ще предложи нещо по проблема и какво. Ако Комисията излезе с предложение, то, вероятно, ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента.

Така финансовият министър отговори на въпрос дали решение за облагане на самолетните билети ще засегне и вътрешните полети или само международните.

 

Горанов уточни още, че декларацията не съдържа конкретни предложения, а констатира проблема и е апел към ЕК да направи анализ и да предложи съответни законодателни решения. Оттам нататък този проект, ако се подготви, ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет и парламент и би могло да стане законодателно решение само, ако държавите-членки се обединят около него, подчерта министърът. Така че на въпрос дали ще се увеличат цените, с колко, ще се отрази ли на цената на билетите е твърде рано да се отговори, посочи той. Самата декларация съдържа констатация, която никой не може да пренебрегне, смята Горанов.

Tagged

1 thought on “Владислав Горанов: Каквото преценя, това ще подписвам! Никой няма право да ме критикува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *