Военните бази на САЩ около Русия могат да разрушат…

Свят

Евросъюзът отдавна крои планове за създаване на собствени въоръжени сили. И за независимост от САЩ. Но опитите на задокеанския „партньор“ да направи Европа бойно поле и за трета световна война, изправиха на нокти повечето европейски страни както от Запада, така и от Изтока. И превърнаха желанието на Брюксел за европейска армия в истинска необходимост.

Това пише уважаваното руско издание „Спутник“.

Затова през април тази година, Европарламентът даде разрешение за създаване на Отбранителен фонд, който да разполага с 13 милиарда евро за периода от 2021 до 2027 г. Реакцията на Вашингтон беше мълниеносна. Зам. министърът на отбраната на САЩ Елен Лорд отправи гневно писмо по адрес на Брюксел като заяви, че развитието на европейска отбрана води до дублиране и разпиляване на отбранителните ресурси и ненужна конкуренция между ЕС и НАТО. Със свойствената за американците безпардонност, САЩ поискаха от ЕС да отмени изискването военната продукция на страните от ЕС да бъде обявена за европейска интелектуална собственост. САЩ искат още от Брюксел да отмени решението, европейските държави да имат правото да налагат вето върху закупуването на неевропейски системи за въоръжаване. Тоест, ако примерно някоя страна-членка на ЕС, като България, реши да закупи американско оръжие, тогава другите страни-членки имат правото да забранят тази „покупка“.

А, ако Брюксел не изпълни ултиматума на Вашингтон, тогава Белият дом заплашва ЕС със санкции.

Но…Брюксел не бърза да се предава, пише „Спутник“. Преди няколко дни Съветът на ЕС взе решение за създаване на европейска противовъздушна и противоракетна система за отбрана с космически елементи, наречена TWISTER. Под този чадър засега са приютени Франция, Италия, Испания, Холандия и Финландия. При това, от тази система са изключени Полша и Латвия, които предпочетоха американската противовъздушна система Patriot.

Въпреки това, американската заплаха за Европа си остава. От 2014 г. НАТО увеличава своята групировка войски в Източна Европа. Сега тя наброява 50 хиляди души и продължава да се увеличава. Под маската на военни учения се формира постоянно действаща военна инфраструктура в Източна Европа. В този контекст става ясно защо Борисов строи толкова бясно магистрали из България.

За 2020 г. са планирани най-големите военни учения на Алианса досега, Defender Europe 2020, в които ще участват повече от 40 хиляди военнослужещи от 10 европейски страни. При това, плановете за война срещу Русия се озвучават непрекъснато от шефа на НАТО Столтенберг или от някой действащ или запасен американски генерал.

Големите държави от Западна Европа не може да не разбират огромната заплаха, която представлява ескалацията на военното противопоставяне срещу Русия. Например, излизането на САЩ от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, заплашва да превърне целия ЕС в театър на бойните действия. Понеже сега ръцете на САЩ са развързани да наблъскат европейските страни със своите ядрени ракети, насочени срещу Русия. А Владимир Путин предупреди, че Русия ще унищожава и местата, откъдето излитат ракетите, и командните центрове, които са дали заповед за излитането на тези ракети.

Точно затова френският президент Еманюел Макрон напоследък обяви редица предложения за намаляване напрежението между Запада и Русия. Той заяви, че вярва в Европа от Лисабон до Владивосток. И в същото време каза, че капитализмът е „полудял“, а НАТО е в „мозъчна смърт“. Тоест, според него, капитализмът и НАТО трябва да спрат да тормозят народите на Европа.

По думите на Макрон, ако искаме да има мир в Европа, и Евросъюзът да не зависи от прищевките на САЩ, то в такъв случай Брюксел трябва да промени позицията си към Русия. Понеже няма друга, толкова могъща държава като Русия, която може да помогне на ЕС да се спаси от диктата на Вашингтон. Разбира се, това негово изказване предизвика истинска истерия във Варшава и Вашингтон. Но това не е нещо, което не можеше да се предвиди.

Позицията на Германия, обаче, не е толкова еднозначна. От една страна, Меркел заяви, че е време Европа да вземе съдбата си в свои ръце. От друга страна, Германия е готова да приеме щаба на НАТО през 2021 г., който ще координира действията на Запада на новия Източен фронт.

Разбира се, позицията на Макрон не означава, че Западът ще стане съюзник на Русия. По думите на самия Макрон, ЕС трябва да се защитава и от САЩ, и от Русия. Тоест, цялата тази шарада на френския президент, не е нищо повече от опит на Запада да спаси себе си от пряката заплаха за война на негова територия.

Но много по-важно е другото. Още сега започват да се създават и да набират сили контурите на новата система за европейска безопасност. И двете системи за противоракетна отбрана, които създава ЕС, са само първата лястовичка. Затова Вашингтон започна да формира отделни военни съюзи, подчинени само на него, като заобикаля Брюксел. Защото коя източноевропейска страна може да откаже „съюз“ с Вашингтон? Нека припомним, че дори Германия има на своя територия 35 хиляден американски военен контингент, заедно с много ядрени оръжия.

Но…създаването на европейските отбранителни проекти, рано или късно, ще постави на дневен ред въпросът за самото съществуване на НАТО. Понеже наистина никоя държава в ЕС няма достатъчно ресурси да поддържа две отбрани. Едната европейска, другата натовска. Затова НАТО постепенно ще остава на втори и трети план. И тогава напълно е възможно, самостоятелната военна политика на Европа да стане основа за намаляване на конфронтацията Запад – Изток. Както и за бъдещо възстановяване на диалога с Русия./Източник ru.sputnik.md/

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *