Във Великобритания става страшно: Депутатите, които бяха против Брекзит, гласуваха за…

Свят

Обединеното кралство да проведе предсрочни избори на 12 декември. За това гласуваха депутатите снощи, предаде BBC, цитирана от news.bg.

С разлика от 438 гласа към 20, Камарата на общините одобри законопроект, който проправя пътя към първите избори през декември от 1923 година.

Законопроектът предстои да бъде одобрен от Камарата на лордовете, но може да стане закон до края на седмицата.

Ако това се случи, ще има петседмична кампания до изборен ден.

Британският премиер Борис Джонсън спечели предварително одобрение за провеждането на предсрочни избори.

Това стана ясно след проведеното обсъждане без гласуване на второ четене в британския парламент.

Припомняме, че по-рано днес, правителството загуби при процедурно гласуване на законопроекта за предсрочни избори, което означава, че Камарата на общините ще разгледа предложени от опозицията поправки.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ЕС 27 официално одобри отлагането на Брекзит, но предупреди, че отсрочката „може би е последната“.

Брекзит е отложен до 31 януари 2020 година.

В официално съобщение на Европейския съвет се казва, че са приели решение за отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. с цел ратифициране на споразумението за напускане. Брекзит може да се случи и по-рано – на 1 декември 2019 г. или на 1 януари 2020 г., ако споразумението бъде ратифицирано и от двете страни. През този период Великобритания остава страна членка с всички права и задължения, заложени в договорите и законите на ЕС./news.bg/

Какво се случи, че английският парламент, който беше против предсрочни избори, изведнъж гласува „За“ предсрочни избори?

Ами много просто. Случи се това, че стана ясно: Отлагането на Брекзит, което бе дадено от Брюксел на Лондон, явно е последното, което ще бъде дадено на британците. След това те или трябва да напуснат ЕС, или трябва да останат в Евросъюза.

А на британския парламент никак не му се иска да поема отговорността за това дали страната ще излезе от ЕС или ще остане в нея. Затова, по необходимост, отстъпва място на тези, които са решени да действат. И или да спечелят, или да загубят. Като Борис Джонсън, например.

Стана ясно и още нещо. Депутатите не са гласували „За“ или „Против“ Брекзит, а са гласували „Против“ сключената от Телеза Мей и Борис Джонсън сделка за Брекзит. Тоест, искали са още по-изгодна сделка. На практика британците искат хем да не ги командва Брюксел, хем да се ползват от всички благинки на „общия“ пазар. А, както знаем, този пазар е „общ“ само за големите западни държави, които изсмукват ресурсите на малките европейски държави и ги унищожават.

istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *