Във Франция става нещо СТРАШНО! Ситуацията е НЕУПРАВЛЯЕМА!

Свят

Хиляди демонстранти образуваха шумно шествие по големите булеварди в Северен Париж, близо до мястото, където при газова експлозия в хлебопекарна, рано сутринта загинаха двама пожарникари и испанска туристка, а близо 50 бяха ранени.

Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи „жълти жилетки“ край Триумфалната арка в Парижq в днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това стана, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.

Центърът на френската столица е блокиран, поради опасения от ново насилие от страна на радикални елементи сред движението на „жълтите жилетки“. Мостовете на река Сена са затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция са отцепени с полицейски заграждения.

Група протестиращи се събраха също и на най-прочутото парижко авеню – „Шанз-Елизе“, където имаше сцени на насилие през последните седмици. Много от тях скандираха призиви за оставката на Макрон.

До късния следобед нямаше сериозни сблъсъци с полицията. В Париж арестуваните са около 50, някои от които носели със себе си предмети, които могат да се използват като оръжие.

Хиляди участваха в шествия и в южните градове Бордо и Тулон, както и в източния град Страсбург и в град Бурж, в Централна Франция, където се събраха около 10 000 демонстранти.

Общо 84 000 привърженици на „жълтите жилетки“ са участвали днес в демонстрациите в различни градове на Франция, по данни на френската полиция. Това е значително повече, отколкото миналата събота, когато в протестите се включиха 34 000 души.

Ако сте привърженици на теорията на конспирацията ще кажете, че протестът на „жълтите жилетки“ е майдан, който Вашингтон организира, за да накаже „непослушния“ Макрон и да го върне към безпрекословно изпълнение заповедите на Големия задокеански „брат“.

Но ако е било наистина така, във френския случай, Биг Брадъра жестоко се е объркал. Защото протестите, тръгнали като своего рода пърформанс на жълтите жилетки, които почти веднага поискаха оставката на Макрон, изведнъж и неочаквано за американския Брадър, се превърнаха в бунт, който постепенно  придоби облика на народна революция.

Причините са много, но основната е, че огромна част от французите все повече обедняват, а френския“елит“ все повече забогатява. Затова хората възприеха последното увеличение на данъците и акцизите от правителството на Макрон, като покушение срещу своите права и своя живот.

А истината е, че държавата при капитализма се управлява от богатите. И за да съществува социален мир, трябва олигарсите и богаташите да връщат в държавния бюджет поне половината от това, което са ограбили от народа. Само че, заслепени от алчност и чувство за недосегаемост, богатите винаги извършват фаталната грешка да продължават да ограбват своя народ.

Тогава хората търпят, търпят и изведнъж „Бум“, „елитите“ разбират, че не са чак толкова недосегаеми.

Ако продължим анализа ще отбележим, че недоволството вече е взело глобални размери. Американските власти смачкаха преди няколко години протестът на хората, наречен „Окупе Уолстрийт“. Любопитното е, че той много бързо се разрасна и в европейските държави. След това го смачкаха.

Но онова, което не разбират американските и западноевропейски власти е, че не могат да унищожат стремежа на хората към свобода, справедливост и по-добър живот. И колкото повече потискат протестите, толкова по жесток и кървав ще е краят на днешните елити, които изключително късогледо се опитват да направят невъзможното. Да принудят хората да не мечтаят и да не се борят за по-добър живот.

Ето защо, какъвто и да е краят на битката на жълтите жилетки, глобалното недоволство ще се разраства с всеки изминал ден. А това означава, че краят на грабителската капиталистическа система вече е съвсем близък. Налице е типична революционна ситуация по Ленин: Низините не искат да живеят по старому, а върховете не могат да управляват по новому.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *